Konec stravenek na obzoru. Hospodští se bojí o budoucnost

  1:00aktualizováno  1:00
Firmy, které profitují z daňových výjimek, by se měly začít znepokojovat. Ministerstvo financí by je při přípravě očekávaného nového zákona mělo začít vyškrtávat. Jako první se ozvali drobní restauratéři, kteří se obávají zrušení stravenek.

„Máme velkou obavu, že změnou zákona o daních z příjmů by mohlo dojít k tomu, že se zruší všechny výjimky a padnou stravenky,“ říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků ČR. Podle něj mají hospody v době oběda ze stravenek až polovinu tržeb a hrozí tak, že by o tyto tržby přišly.

Iniciativně chce proto Asociace zahájit diskusi o stravenkách a v pondělí představí ministryni financí svůj návrh na nový režim těchto zaměstnaneckých benefitů. Připouští, že stravenky deformují trh a fungují jako druhé platidlo a používají se na běžný nákup v obchodě, ne jen na pokrmy v restauracích.

Argumenty, které mluví v neprospěch stravenek, by proto měl návrh eliminovat. „Navrhujeme variantu, aby stravenky byly poskytovány pouze pro stravu, v horším případě pro potraviny. Očekáváme velkou diskusi, na jaké potraviny by se to mělo vztahovat – například na rohlík ano, na mouku ne,“ přibližuje. Jinými slovy – co by nebylo k přímé konzumaci, nešlo by za stravenky koupit.

Kontrola prý nebude problém

Do podobného cvičení s tříděním potravin se ale ministerstvu v minulosti nechtělo – řešilo se to například v souvislosti s DPH, kdy vláda chtěla na takzvané základní potraviny zavést supersníženou sazbu, ale byl problém nadefinovat základní potravinu: chléb ano, veka už ne?

Havlíček si nicméně myslí, že se stále rozšířenějšími elektronickými stravenkami by kontrola toho, co si zaměstnanec za stravenky koupí, nebyla takový problém.

Podle návrhu by tak skončily běžné nákupy za stravenky, které dnes řada obchodních řetězců s potravinami umožňuje. Jediné, co za stravenky nesmějí ze zákona lidem prodávat, je alkohol a tabák. Ty se nicméně dají pořídit za stravenky v­ leckteré večerce. Stát tak nemá zcela pod kontrolou, za co lidé benefit vyhrazený na stravování (stát ho podporuje zhruba 5,5 miliardy korun na daňovém zvýhodnění) vlastně utrácejí.

Stravenky už nestačí. České firmy lákají na kvalitní kuchyni zdarma

Ministerstvo zatím chystané rušení výjimek odmítlo komentovat.

Oproti tomu Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) na stravenkách tolik nelpí. Jejími členy jsou především hotely a větší restaurace. „Stravenky nejsou jediným možným modelem, jak zaměstnavatel může přispět na stravování. Chtěli bychom otevřít diskusi o rozšíření těchto modelů o finanční příspěvek zaměstnavatele na stravování. Následně nechť se zaměstnavatelé rozhodnou, která forma jim vyhovuje,“ říká Václav Stárek, prezident AHR ČR.

U paušálního benefitu mizí psychologický efekt

To by splňoval například návrh na zavedení zaměstnaneckého výdajového paušálu, který mělo vládní hnutí ANO ve svém předvolebním programu. Každý zaměstnanec by jako benefit dostal daňovou slevu 500 korun a bylo by na něm, za co peníze navíc utratí.

Paušální benefit se nicméně nelíbí Havlíčkovi z­ AMSP ČR. „Je to zbytečné, protože tam není jakákoliv motivace to utratit za pokrm a podpořit tak restauratéry. Navíc se ztrácí psychologický efekt benefitu – když zaměstnavatel každý měsíc zaměstnanci stravenky předává, má dotyčný pocit, že mu firma něco poskytuje,“ říká. Když to bude paušálně od státu pro všechny, lidé si toho ani nevšimnou a brzy zapomenou.

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

V byznysu se stravenkami se stírá, co je příčina a důsledek, a dochází k deformaci trhu – chodí lidé ho hospod jen proto, že tam berou stravenky, a berou hospody (poplatkem zatížené) stravenky jen proto, aby nepřišly o zákazníky?

„Z průzkumu AHR ČR vyplývá, že řada restaurací odebírá stravenky mnohdy pouze z toho důvodu, že je akceptují ostatní restaurace v okolí. Stravenky jsou pro ně nutným zlem,“ uvádí k tomu Stárek. Konečný náklad na stravenky podle něj může u restaurací být až deset procent z celkové hodnoty stravenky, protože je třeba započítat, že provize se platí z obratu včetně DPH.

Zabetonovaný trh

Poplatky, které inkasují stravenkové firmy (největší Sodexo, Edenred a Up) od hospod, činí 3 až 7 procent a stravenkáři často vybírají provizi také od zaměstnavatelů. Jako bonus jim na konci roku připadne celá hodnota stravenek, které lidi nestihli nebo zapomněli utratit.

Loňský nástup konkurence, stravenky z Lidlu s nulovou provizí pro zaměstnavatele a 2,5 procenta na straně restaurace, se zabetonovaným trhem příliš nezahýbal. Zaměstnavatelé si díky tomu sice už dokážou u starých stravenkových firem vyjednat také nulu, ale hospodám se na poplatku víceméně neulevilo.

Autor:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Další zářez v terénu. Veterináři našli v Praze páchnoucí neznámé maso

Ilustrační snímek

Sto třicet kilogramů masa s nejasným původem našla Státní veterinární správa při kontrolách v Praze 10. Páchnoucí...

Steaky nebyly z Argentiny. Další dvě restaurace klamaly, zjistila inspekce

Další dvě pražské restaurace klamaly s původem masa.

Další dvě pražské restaurace klamaly hosty záměnou masa. Na případy upozornila Státní zemědělská a potravinářská...

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem zůstane zatím stovka

Odstraňování svodidel v problémovém úseku dálnice mezi Humpolcem a Větrným...

Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, kde se zpozdila rekonstrukce, zatím zůstane pro auta rychlost snížená...

Najdete na iDNES.cz