V Nošovicích Hyundai Mobis vyrábí na čtyřech linkách montážní celky předních a...

V Nošovicích Hyundai Mobis vyrábí na čtyřech linkách montážní celky předních a zadních náprav, palubních desek a čelních masek. (20. srpna 2014) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Korejské fabriky v Česku kvůli viru měří teplotu a ruší pracovní cesty

  • 9
Virus MERS, který v květnu přivlekl do Jižní Koreje muž ze Saúdské Arábie, nenechává v klidu ani firmy v Česku. I když se podezření na první případ v pražské nemocnici Bulovka nepotvrdilo, společnosti s korejskými vlastníky už zavedly preventivní opatření.

Automobilka Hyundai, která vlastní továrnu v Nošovicích, preventivně měří všem návštěvníkům z Koreji od počátku týdne teplotu. „Musí také vyplnit krátký dotazník, kde se v minulých dnech pohybovali,“ popsal mluvčí automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaňek. Celá procedura však podle něj nezabere více než dvě minuty.

Automobilka Kia pak raději zrušila rovnou veškeré služební cesty zaměstnanců i dealerů do Jižní Koreje plánované na tento měsíc. „O situaci s virovým onemocněním MERS je obeznámen i firemní lékař, se kterým byla a jsou konzultována potenciální rizika, na jejichž základě došlo k výše uvedeným dočasným opatřením,“ uvedla za společnost Kateřina Jouglíčková.

Zvážit nutnost cesty do asijské země doporučuje i ministerstvo zahraničních věcí. Podle úřadu panuje největší riziko ve velkoměstech Degu a Kwanju na jihu země, epicentrem je pak město Pjongtek sedmdesát kilometrů jižně od Soulu.

České aerolinie, které provozují přímou linku mezi Prahou a Soulem, i přes rušení pracovních cest a varování ministerstva úbytek pasažérů zatím nezaznamenaly a ani nezavedly speciální opatření. „České aerolinie neregistrují žádnou změnu poptávky po letenkách na spoje mezi Prahou a Soulem nebo v opačném směru, ani zvýšený podíl stornovaných letenek na tuto linku,“ uvedl mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

Ostatní evropské aerolinky však už začínají sčítat škody, které jim virus způsobil. Jak upozornil německý deník FAZ, akcie společností Lufthansa, Air France nebo vlastníka British Airways IAG ztratily v uplynulých dnech na burzách 2 až 3 procenta. Podobně na tom jsou i nízkonákladovky EasyJet nebo Ryanair. Důvodem propadu byla právě obava obchodníků z úbytku pasažérů do Jižní Koreje a rostoucího počtu stornovaných letenek. Svou plánovanou cestu na poloostrov zrušilo už 100 tisíc lidí.

,