Stávka na drahách se zatím odkládá

  • 22
Stávka na železnici se prozatím odkládá. Ve středu o ní jednalo Odborové sdružení železničářů, jasný termín ale opět nepadl. Ústředí odborové centrály chce o protestu proti propouštění rozhodnout 11. května. Do té doby budou odboráři vyjednávat s vedením Českých drah.

Ústředí největší odborové centrály nepřevedlo kompetence k vyhlášení stávky na  představenstvo, jak se čekalo.

"Existuje tak výrazná naděje, že část odborářů považuje argumenty pro vyhlášení stávky za nedostatečné," říká mluvčí ČD Petr Štáhlavský.

Ještě minulý týden přitom šéf odborů Jaromír Dušek říkal, že stávka bude "stoprocentně". Týkala by se všech vlaků v Česku a mohla by být neomezená.

Odborářům vadí hlavně personální škrty. Podnik v současnosti podle odborářů propouští více lidí, než se předpokládalo. To ale vedení Českých drah popírá.

Podle mluvčího Petra Šťáhlavského má letos dráhy opustit 6000 lidí  Obdobný počet zaměstnanců odešel také loni. Všechny změny ale vedení s odboráři předem diskutovalo, tvrdí Šťáhlavský. - více zde

Celkem ČD koncem minulého roku zaměstnávaly 71 995 osob.

Představenstvo Odborového svazu železničářů se tak nyní pokusí s vedením podniku jednat o zastavení propouštění. Pokud se odbory do 10. května s vedením nedohodnou, 11. května rozhodnou o vyhlášení stávky.

Na dráze se nyní po pěti měsících neúspěšného vyjednávání znovu rozběhla diskuse o kolektivní smlouvě. Brzdí ji hlavně požadavky strojvůdců, kteří volají po zvláštním příplatku. - více zde

Podle Šťáhlavského by zastavení provozu způsobilo drahám škody v řádu milionů korun denně. Podnik podle něho poškozuje už samotné vyhrožování stávkou. Jakoukoli stávku považuje za bezdůvodnou a opírající se o nerelevantní argumenty.

Jaromír Dušek bude ve čtvrtek 21. dubna od 14.30 odpovídat čtenářům.
Otázku můžete položit zde

,