ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ministerstvo více podpoří ekologii. Zelená úsporám má nevyužitý potenciál

  • 3
Portál iDNES.cz vysílal online konferenci na téma dotací ministerstva životního prostředí (MŽP) do stavebnictví. Debata náměstka MŽP Jana Kříže se zástupcem odborné veřejnosti Milošem Hutníkem (Weber, Saint-Gobain Construction Products CZ) se dotkla především budoucnosti programu Nová zelená úsporám.

Program Nová zelená úsporám se zaměřuje na úspory energie v budovách pro bydlení. Podporuje například renovace rodinných a bytových domů, třeba zateplení fasád nebo stropů, stavbu pasivních domů nebo solární termické a fotovoltaické systémy a zelené střechy. Program využívá především peníze z výnosů z aukcí emisních povolenek. 

Ministerstvo program podle Kříže plánuje aktualizovat. Zapracovat chce údajně hlavně na tom, aby byl pro občany atraktivnější. Kříž zmínil třeba další podporu elektromobility, především výstavbu dobíjecích stanic. „Umíme si představit ještě mnohem větší zájem (o program), než je teď,“ řekl. Pomoci v tom má ministerstvu odborná veřejnost.

Debatující pak hovořili také například o vládním Integrovaném regionálním operačním programu (IROP), jehož cílem je zkvalitnění infrastruktury, zlepšení veřejných služeb a zajištění udržitelného rozvoje. Ministerstvo pro místní rozvoj na něj původně mělo alokovány tři miliardy korun, tuto částku minulý týden zvýšilo na 4,5 miliardy.

„Je nutné říci, že ta miliarda, kterou paní ministryně dala navíc, už se celá přetavila do žádostí,“ uvedl Hutník. Dokazuje to podle něj to, že lidé mají o „zelené“ projekty velký zájem. „To je strašná rychlost,“ dodal.

,