ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Senátoři stopli rychlejší výstavbu dálnic. Chtějí víc peněz pro vyvlastněné

  • 208
Vládní návrh, který má zrychlit přípravu výstavby dálnic a další infrastruktury, se podle očekávání vrací ze Senátu do Sněmovny s pozměňovacími návrhy. Senátoři požadují, aby vlastníci rodinných a bytových domů v místech budování dopravní nebo energetické infrastruktury dostávali za své nemovitosti, pokud v nich bydlí, až dvojnásobek odhadní ceny.

Senátoři chtějí také usnadnit podmínky budování veřejně prospěšné infrastruktury na ochranu před účinky sucha či povodní. O pozměňovacích návrzích bude muset rozhodnout Sněmovna.

Český průmysl se odrazil ode dna, stavebnictví se propadá rychleji

Senátoři kritizovali předlohu jako špatně připravenou. Zákon odolal dvěma návrhům na zamítnutí, které vznesli Jiří Dienstbier (ČSSD) a Ladislav Kos (SEN 21). Neprošel ani návrh na schválení v předložené podobě.

Podle senátních kritiků zákon ve sněmovní podobě například zasahuje příliš do vlastnických práv, otevírá prostor ke korupci a může v konečném důsledku výstavbu zpomalit kvůli soudním sporům o úřední rozhodnutí.

Podle vlády by novela měla zkrátit přípravu staveb až o třetinu. Státu má také usnadnit získávání pozemků.

Senát schválil návrh svého hospodářského výboru, který rozšiřuje definici vodní infrastruktury pro účely tohoto zákona. Má nově i veřejně prospěšnou stavbu technické infrastruktury k ochraně před účinky povodní a sucha, která bude vymezená v územně plánovací dokumentaci. To by mělo umožnit zahájit budování těchto zařízení ještě před dokončením vyvlastňovacího procesu.

Mosty v Česku čeká největší kontrola v historii. O špatném stavu se ví roky

Mezi preferované dopravní stavby, u nichž má být snazší získávat potřebné pozemky a rychleji zahajovat jejich výstavbu, zařadil Senát na návrh výboru například silnici I/11 směřující z Hradce Králové přes Opavu a Havířov na slovenské hranice, tedy hlavně část nazvanou Prodloužená Rudná. Mezi takto preferované stavby má podle výboru patřit i projekt, který chce využít výstavby dálnice D3 k rozšíření vodárenské soustavy v koridoru dálnice.

Zvýšení výkupních cen nemovitostí pro bydlení vyplácených jejich vlastníkům schválil Senát na návrh svého hospodářského výboru.

Naproti tomu nepřijal návrh tohoto výboru vypustit ze seznamu preferovaných staveb vodní dílo Skalička na Bečvě. Neuspěl ani senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) s návrhem vypustit ze seznamu stavbu nové ranveje na pražském Letišti Václava Havla.

,