Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Státní dluh stoupl do září na 1,168 bilionu, každý Čech dluží 111 tisíc

  • 340
Státní dluh České republiky stoupl ke konci září na 1,168 bilionu korun. Od začátku roku se zvýšil o 169 miliard. Na každého Čecha tak připadá dluh přesahující 111 tisíc korun.

Podle analytika společnosti Patria Davida Marka není dluh ČR ještě tak vysoký jako u ostatních vyspělých zemí, rizikem je ale rychlost, se kterou se zvyšuje.

"Dluh roste relativně rychle a to jednak kvůli dopadům finanční krize, tak i kvůli nezodpovědnosti politiků. Tady se zkombinovaly oba dva efekty," řekl iDNES.cz Marek.

S růstem státního dluhu se zvyšují i náklady na úroky, které stát musí splácet. Čím bude dluh vyšší, tím se splácení úroků prodraží. "Mohou se totiž zvyšovat i požadované výnosy ze státních dluhopisů. To jsou desítky miliard korun, které se určitě dají utratit lépe, než je vyplácet finančním investorům na úrocích," dodal Marek.

co je státní dluh

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financuje se pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Stát si na financování státního dluhu půjčuje u bank či běžných občanů. Kdo by chtěl státní kase ulevit, může státu také poslat finanční dar. Ten je nejméně známou cestou, jak rostoucí státní dluh snížit. - čtěte Pomozte snížit státní dluh, pošlete ministerstvu financí peníze

Vnitřní zadlužení státu se letos do konce září zvýšilo o téměř 127 miliard na 941 miliard korun. Zahraniční dluh státu stoupl o 41,2 miliardy korun na 226,7 miliardy korun.

Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné zahraniční emise státních dluhopisů. Na konci dubna vydalo ministerstvo financí čtvrtou veřejnou zahraniční emisi za 1,5 miliardy eur.

Stát vydal ve třetím čtvrtletí střednědobé a dlouhodobé dluhopisy v nominální hodnotě 32,4 miliardy Kč. Celkem za první tři čtvrtletí činila jejich hrubá emise 177,3 miliardy Kč.

Příští rok si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun, v roce 2011 téměř 306 miliard a v roce 2012 téměř 313 miliard korun.

,