Státní dluh se zase zvýšil. O 45 miliard

  • 15
Česká republika se zadlužovala i v prvním čtvrtletí. Státní dluh stoupl za první tři měsíce letošního roku o 45 miliard a dosáhl na 538 miliard korun. Každý obyvatel Česka už tak dluží kolem 53 tisíc korun. Ministerstvo ve středu potvrdilo dříve zveřejněné agregované údaje.

Stát hradil 352 miliard korun státními dluhopisy a 171 miliard korun pomocí krátkodobých státních pokladničních poukázek. V zahraničí si stát půjčil 13,6 miliardy korun od Evropské investiční banky a dalších téměř 1,6 miliardy Kč od Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Státní dluh je závazkem centrální vlády. Spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů a také České konsolidační agentury vytváří takzvaný veřejný dluh. Ten letos zřejmě překročí bilion korun - více zde

To je asi čtyřicet procent HDP. Maastrichtská kritéria, která musí každá země dodržet, pokud chce zavést euro, dovolují dluh až ve výši šedesát procent.

V tomto ohledu jsou tedy závazky České republiky  v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie poměrně nízké. Problém je ale jejich rapidní růst.

"Tímto tempem můžeme o naši výhodu velmi rychle přijít," upozornil ekonom J&T Bank Petr Vodička.

Stát letos plánuje vydat na úhradu schodků státního rozpočtu dluhopisy ve výši 103,6 miliardy korun. Státní dluh se tak zřejmě na konci letošního roku vyšplhá na téměř 630 miliard korun.
 
Rostoucí dluhy státu neustále zvyšují jeho potřebu půjčovat si peníze a stát se ve druhém čtvrtletí poprvé odhodlal vydat dluhopisy i v zahraničí. - více zde

Stát je kvůli vysokému zájmu investorů vydal v objemu 1,5 miliardy eur (asi 47 miliard korun), tedy o  polovinu více, než plánoval. Podle analytiků však půjčka pro
vládu nebude levnější, než zadlužit se na domácím trhu.

,