Česká ekonomika by už brzy mohla začít růst.

Česká ekonomika by už brzy mohla začít růst.

Statistici potvrdili konec recese v Česku. Propad je přesto citelný

  • 154
Česká ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. V letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,1 procentního bodu nižší než předběžný, to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta, podle předběžného odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta. Analytici výraznější revizi údajů neočekávali.

Výdaje na konečnou spotřebu ve 2. čtvrtletí vzrostly meziročně o 0,8 procenta, a to zejména v důsledku nízkého loňského základu. Proti předchozímu čtvrtletí byly výdaje naopak o půl procenta nižší. U domácností, kde výdaje meziročně vzrostly o 0,5 procenta, se zájem spotřebitelů soustředil ve větší míře než loni na produkty určené k dlouhodobé spotřebě, zejména na bytové vybavení a dopravní prostředky. Naopak produkty určené k rychlé spotřebě nakupovaly domácnosti méně než před rokem.

Významná změna podle statistiků nastala ve vývoji zahraničního obchodu a jeho příspěvku k tvorbě HDP. Po dočasném poklesu v prvním čtvrtletí vzrostl vývoz meziročně o dvě procenta, zatímco dovoz pouze o 0,5 procenta. "Aktivní saldo v běžných cenách se ve 2. čtvrtletí meziročně zvýšilo o 20,1 miliardy korun na 66,2 miliardy Kč," uvedl ČSÚ.

"Slabé byly investice do fixního kapitálu, pozitivně přispěly na rozdíl od prvního čtvrtletí investice do zásob. Ekonomiku táhl čistý export, když export rostl rychleji než import," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Za celý rok 2013 očekává pokles ekonomiky o 0,7 %. "Nicméně bylo by předčasné považovat oživení české ekonomiky za robustní i vzhledem ke stále slabým investicím do fixního kapitálu a tomu, že českou ekonomiku táhne spíše vnější poptávka. Ke zpomalení růstu dojít může," dodal analytik.

,