Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Stát šetří na penzích, poště dá peníze později

  • 24
S heslem "Každá miliarda se hodí" se vláda snaží dohodnout si pro příští rok úsporu i v důchodech vyplácených na poště. Ta zajišťuje pro sociální správu, tedy stát, výplatu důchodů pro zhruba 1,6 milionu lidí, kteří si dojdou každý měsíc na přepážku.

Koncem každého roku musí sociální správa posílat poště dopředu více než pětimiliardovou zálohu, aby byly vyplaceny penze v prvních pěti lednových termínech.

Pro příští rok se vláda rozhodla, že pošle méně peněz. Podle návrhu státního rozpočtu chce takto ušetřit dvě miliardy. "Jedná se o snížení počtu dnů zálohy na výplatu důchodů z pěti dnů na tři dny," potvrdila Jana Buranová z tiskového odboru České správy sociálního zabezpečení.

Podle Dity Václavíkové, mluvčí České pošty, by to pro ně neměl být praktický problém. Jinými slovy, důchodci by dál dostávali penzi na začátku ledna ve svých obvyklých termínech. Rozdíl by byl totiž jen v tom, že stát pošle poště na další dva dny peníze později a z balíčku rozpočtu na další rok.

Pošta chce za výplatu důchodů vyšší odměny
Úspora je tak jen relativní, protože sice ušetří dvě miliardy příští rok, ale o to více bude muset zaplatit v roce 2010. Rozpočet na rok 2010 se však teď ještě neřeší.

Úředníci z ministerstva financí odůvodňují změnu tím, že nemá smysl nechávat poště peníze tak dlouho dopředu. "Přijde tak o nějaké úroky z těchto peněz,“ říká jeden nejmenovaný úředník.

Na druhou stranu se Česká pošta snaží vylepšit své výsledky tím, že požaduje zvýšení odměny za výplatu důchodů. Dnes sociální správa platí 18 korun za výplatu jednoho důchodu.

"Jednáme o uzavření dodatku naší smlouvy, který má aktualizovat výši odměny České pošty za výplatu jednoho důchodu s ohledem na inflaci a růst nákladů," potvrdila Buranová. Ani jedna ze stran nechtěla prozradit, o jaké zvýšení poplatků by se mohlo jednat.

Za celý rok přitom nejde o malé peníze. Letos by mohlo podle odhadu jít zhruba o 350 milionů korun. Pro poštu jde o jistý byznys, který se však postupně scvrkává. Důchodců, kteří si chodí pro penzi na přepážku, totiž rok od roku ubývá.