Majitel ArcelorMittal Lakschmi Mittal (uprostřed) se alespoň v jednom sporu se státem dohodl.

Majitel ArcelorMittal Lakschmi Mittal (uprostřed) se alespoň v jednom sporu se státem dohodl. | foto: ArcelorMittal

Stát se zbavil jedné arbitráže, dohodne se s Mittalem

  • 5
Stát se zbavil jedné ze dvou arbitráží, které vede s firmou ArcelorMittal. Na čas řízení přerušuje, aby mohl s firmou najít smírné řešení. Firmě se nelíbilo, že byla v roce 2005 vyloučena z privatizace železáren Vítkovice Steel.

Koncern ArcelorMittal vedl proti Česku arbitráže dvě.  První běží od října 2005 v Londýně kvůli privatizaci železáren Vítkovice Steel. O ty měl Mittal nebývalý zájem, ale vláda ho z tendru vyloučila, protože v té době vedl s Českou republikou jiný soudní spor, což ho podle vládního usnesení z tendru diskvalifikovalo. - více zde

Mittalu tehdy nepomohlo ani oznámení, že žalobu, která se týkala cen surového železa účtovaných státní firmou Osinek, stahuje. 

Firma s vyloučením nesouhlasila a chtěla po Česku náhradu škody téměř dvacet miliard korun.

Právě na přerušení tohoto sporu se obě strany dohodly. Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba by smírčí jednání zahrnovala i druhou arbitáž, kterou stát s Mittalem vede.

"Smírčí jednání probíhá. Vůle je na obou stranách," řekl iDNES.cz Jakob bez dalších podrobností. "Budeme se snažit, aby to bylo výhodné pro stát. Netroufám si ale odhadnout, jak bude dohoda vypadat," řekl mluvčí s tím, že výsledek se dá očekávat zkraje příštího roku.

Informaci o přerušení jedné z arbitráží potvrdila redakci bez bližších podrobností i mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Jana Dronská.

Další arbitráž se týká stále nedokončené privatizace firmy ArcelorMittal Ostrava. Stát Mittalu dluží ještě zhruba čtrnáct procent akcií, které mu při privatizaci slíbil převést společně s kontrolním balíkem.

Česko od roku 1993 vedlo nebo vede zhruba deset mezinárodních arbitrážních sporů. V nich stát přišel či ještě může přijít o desítky miliard korun. Jen náklady na vedení sporů se podle ministerstva financí do loňska vyšplhaly na zhruba tři čtvrtě miliardy. - více zde


Stát válčí v arbitrážích na více frontách

Mezi nejznámější patří spor se společností Ronalda Laudarera CME. V té muselo Česko zaplatit přes deset miliard korun za znehodnocení investice.

Smírem skončil dlouholetý spor s Nomurou. Obě strany se žalovaly navzájem. Nomura protestovala proti nucené správě a následnému prodeji banky ČSOB a žádala odškodnění až 40 miliard korun. ČR naopak v jiné arbitráži po Nomuře požadovala 111 miliard korun za krach IPB. Loni v březnu ČR arbitráž s Nomurou prohrála. Obě strany nakonec podepsaly smír a slíbily si nezahajovat další spory.

Prohrou na straně Česka byl spor s Diag Human. V prosinci 2002 musela ČR firmě zaplatit 326,6 milionu korun. Její majitel Josef Šťáva ale požaduje další miliardy korun jako náhradu za obchodní ztrátu.

Nizozemská cukrovarnická společnost Eastern Sugar požadovala po Česku 109 milionů eur (zhruba tři miliardy korun) jako náhradu za diskriminaci při přidělování produkčních kvót. ČR arbitráž prohrála, zaplatit musí 25,4 milionu eur (asi 711 milionů korun).  - více zde
 
WILLIAM NAGEL
- Britský podnikatel žaloval ČR kvůli Českým radiokomunikacím (ČRa) a postupu státu při udělování mobilních licencí a požadoval v přepočtu téměř 900 milionů korun. Nagel ČR zažaloval v květnu 2002, v srpnu 2005 Česká republika spor definitivně vyhrála.


European Media Ventures (EMV) - Lucemburská společnost EMV žaluje ČR kvůli údajně zmařené investici do regionální televizní stanice TV3 v hodnotě 45 milionů dolarů (přes miliardu korun). Hlavní jednání se zřejmě uskuteční v příštím roce.

INVESMART - Společnost Invesmart zahájila v srpnu 2003 kvůli pádu Union banky dvě arbitrážní řízení proti ČR, v nichž chce podle dřívějších informací požadovat náhradu až deset miliard korun jako odškodění za neúspěšnou investici v České republice.

PETRCÍLE - Firma podnikatele Radima Masného žalovala stát za to, že jí odmítl prodat 15procentní podíl v Nové huti. Stát nejprve prohrál, vrchní soud ale rozhodnutí zrušil a spor vrátil na začátek. Společnost údajně již předloni otevřela druhé kolo sporu a požaduje 5,8 miliardy korun. - více zde

Zdroj: ČTK


,