Prague Fashion Week.

Prague Fashion Week. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Nesmíte se jmenovat Prague Fashion Week, řekl módní akci soud

  • 40
Soud vyzval organizátory právě probíhajícího módního svátku, aby pro něj nepoužívali název Prague Fashion Week. Ten totiž patří někomu jinému.

Řevnivost v módním průmyslu občas vybublá na povrch, zvlášť, když jde o peníze a sponzory. Organizátorům právě probíhajícího českého týdne módy, kteří si letos podali žádost o známku Prague Fashion Week, soud uprostřed týdne v předběžném nařízení nakázal, aby tuto značku okamžitě přestali používat.

Nárokuje si ji totiž podnikatelka Eva Benešová, a to podle rejstříku už od roku 2003. Podala proto na konkurenci Unique One žalobu. Připojila se k ní modelingová agentura Czechoslovak Model, protože i ona se cítí dotčená. Už za týden totiž organizuje obdobný módní festival pod názvem Mercedes Benz Prague Fashion Weekend.

Konečné rozhodnutí o značce teprve padne

Soud svým rozhodnutím nedává zatím nikomu za pravdu, toto rozhodnutí padne v budoucnu. Organizátoři nynějšího týdne módy s přehlídkami spor odmítají. "Tvrzení proti mému klientovi ve vztahu k označení Prague Fashion Week jsou nepravdivá," uvedla advokátka Michaela Seewald.

A přemýšlejí, co mají dělat. Vypnout webové stránky, svěsit transparenty? Pokud soud neposlechnou, bude to mít další právní dohru. Nad tím se zamýšlí i jejich sponzoři a partneři akce jako je například britská ambasáda. Ta spoluorganizuje program v pátek odpoledne pod názvem London Calling! s představením britských módních značek jako je Victoria Beckham nebo Alexander McQueen, kadeřnického salónu Toni & Guy a s podporou britské automobilové značky Land Rover, oficiálním autem celé akce.

Paní velvyslankyně však také chystá ve své rezidenci debatu o britském stylu, na kterou je pozvána i majitelka sítě luxusních butiků Carollinum Tamara Kotvalová, kreativní ředitel značky spodního prádla La Perla nebo architektka Eva Jiřičná.

"O sporech s používáním značky Prague Fashion Week jsme nevěděli. O celé věci jsme se dověděli od pořadatelů až ve středu. V tuto chvíli o situaci jednáme a zvažujeme další kroky," uvádí Eva Gecko z britské ambasády.

Rády nejsou ani české módní návrhářky, finišují však dál přípravu přehlídek. "O sporu vím, ale objektivně se k němu nemůžu vyjádřit, neznám právní pozadí. Jako návrhářka můžu ale říct, že Fashion Week a Fashion Weekend jsou dva rozdílné projekty. Tento spor určitě mé profesní činnosti ani nepomůže, ani neuškodí," reaguje Beata Rajská, uznávaná česká návrhářka, která se tohoto týdne účastní sobotní módní přehlídkou podobně jako Liběna Rochova nebo Klára Nademlýnská.

Ve čtvrtek odpoledne už webové stránky fashionweekprague.cz přestaly fungovat.

Petra Němcová v květnu na Prague Fashion rozdávala úsměvy: