Česká spořitelna

Česká spořitelna | foto: Tomáš Lysoněk, MF DNES

Spořitelně loni stoupl čistý zisk na 13,6 miliardy, Erste je ve ztrátě

  • 186
Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o více než 13 procent na 13,64 miliardy korun. To rakouská skupina Erste Group Bank, do které Česká spořitelna patří, vykázala loni po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 718,9 milionu eur, tedy skoro 18 miliard korun.

Hospodářské výsledky byly podle banky ovlivněny zejména růstem čistých úrokových výnosů, poklesem tvorby opravných položek na úvěry a pohledávky a pokračujícím poklesem nákladů. Negativní vliv na výsledek mělo zhoršení čistého zisku z obchodních operací a výnosů z finančních aktiv. Provozní zisk banky meziročně klesl o čtyři procenta na 25,64 miliardy korun.

Čistý úrokový výnos se spořitelně v meziročním srovnání zvýšil o necelá tři procenta na 31,24 miliardy korun. Čisté příjmy banky z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 1,8 procenta na 12,38 miliardy korun. Rostly především příjmy z poplatků a provizí z platebních transakcí.

Čistý zisk z obchodních operací bance klesl meziročně o 85 procent na 448 milionů korun. Snížily se především výnosy z devizových obchodů a z operací s cennými papíry. Všeobecné provozní náklady klesly o 1,4 procenta na 18,42 miliardy korun.

Výsledky zveřejnily i další velké banky. Komerční bance loni klesl kvůli odpisu řeckých dluhopisů meziročně čistý zisk skoro o třetinu na 9,5 miliardy korun. ČSOB loni vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun. To je v meziročním srovnání pokles o 17 procent, který byl způsoben také jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky. Česká spořitelna podle dřívějších informací žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy nevlastní.

Vlastník spořitelny je naopak ve ztrátě

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, loni vykázala po zaúčtování jednorázových nákladů ztrátu 718,9 milionu eur (zhruba 17,9 miliardy korun). Předloni měla banka čistý zisk 879 milionů eur.

Akcie Erste Bank se obchodují na pražské burze.

Skupina před ztrátou varovala již v první polovině loňského října, kdy oznámila mimořádná opatření spočívající v odpisech firemní hodnoty v Maďarsku a Rumunsku a vytvoření dodatečných rezervních a opravných položek k úvěrům a pohledávkám v Maďarsku. Bez opatření by měla zisk mezi 850 a 950 miliony eur. V samotném čtvrtém čtvrtletí banka vykázala zisk přes 254 milionů eur.

Čistý úrokový výnos vzrostl loni o 2,4 procenta na 5,4 miliardy eur. Čisté příjmy z poplatků a provizí zároveň klesly o tři procenta na 1,8 miliardy eur. Čistý zisk z obchodních operací klesl o 62 procent na 122,3 milionu eur.

Celková bilanční suma skupiny vzrostla od počátku roku o 2,1 na 210 miliardy eur. Poměr úvěrů k vkladům se ke konci loňského roku zlepšil na 113,3 procenta.

,