Špidla: Živnostníci, připlaťte!

P r a h a - Ministr práce Vladimír Špidla oprášil svůj starý návrh a chystá se podražit podnikatelům důchodové a sociální pojištění. Podle Špidly je nespravedlivé, že živnostníci dnes platí na sociální pojištění mnohem méně než zaměstnanci, a tuto nerovnost chce co nejrychleji odstranit. K tomu dostal zelenou nejen od odborů, ale i od velkých zaměstnavatelů. Do září by tak mohl být připraven zákon, který podnikatelům vykazujícím nízké příjmy značně zvýší platby do důchodového a sociálního systému.

"Zatímco dnes průměrný zaměstnanec platí na důchodové pojištění 3283 korun měsíčně, průměrný podnikatel jen 925 korun.

Jeden druh vydělávání je tedy podroben většímu odvodu než jiný, a to je nefér," tvrdí Špidla.

Důvodem této nerovnosti je podle Špidlových zastánců fakt, že podnikatelé mají možnost své oficiální výdělky upravit tak, aby na pojistném platili co nejméně.

Minimální částka, kterou je možné na důchodové a sociální pojištění odvádět, je dnes 488 korun měsíčně. Platí ji podnikatelé, jejichž oficiální výdělek je pět tisíc korun a méně. Pokud by prošel Špidlův návrh, museli by už v prvním roce platnosti všichni živnostníci odvádět na pojistném nejméně 976 korun, a za čtyři roky dokonce 1954 korun měsíčně. U lidí, kteří podnikají při zaměstnání, by podmínky měly být mírnější. Toto minimum by však museli platit i podnikatelé, kteří jsou ve ztrátě.

"Po čtyřech letech postupného zvyšování by nejnižší platba pojistného u podnikatele byla stejná jako u zaměstnance s hrubou mzdou 6600 korun," rozvedl důsledky návrhu Špidla.

Svůj návrh ospravedlnil tím, že postihne hlavně živnostníky, kteří vykazují nezvykle nízké příjmy a zřejmě jich část zatajují. "Pokud někdo vydělává podnikáním tak málo, že nemůže platit ani to, co běžný zaměstnanec, pak by měl raději s podnikáním přestat," dodal.

Proti návrhu se včera ostře postavili zástupci drobných podnikatelů. "Ministr Špidla mluví o nespravedlnosti vůči zaměstnancům, ale zřejmě zapomíná, že zatímco živnostník platí celou částku na důchodové a sociální pojištění sám, tak za zaměstnance hradí velkou část pojistného jeho zaměstnavatel," ohradil se Jiří Maláč ze Sdružení podnikatelů ČR.

Z průměrné mzdy se státu sice dostane na pojistném 3283 korun, ale jen tisícikorunu z toho zaplatí zaměstnanec. "To už není takový rozdíl oproti tomu, co odvádějí živnostníci. Proto nevidíme důvod, proč odvody podnikatelům zvyšovat," uzavřel Maláč.

Kolik podnikatelé minimálně zaplatí
na sociální a důchodové pojištění
(v Kč měsíčně)

dnes 488
v prvním roce po zvýšení 976
po čtyřech letech od zvýšení 1954
Pramen: MPSV