Špidla: Nezaměstnanost bude dále klesat

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla v neděli odhadl, že míra nezaměstnanosti v zemi by se na konci letošního roku mohla pohybovat kolem 8,5 procenta a měla by tak být meziročně o devět desetin procentního bodu nižší. Pokles nezaměstnanosti by podle Špidly měl mít dlouhodobý charakter. "Myslím si, že pokles nezaměstnanosti není náhodným sezónním zakolísáním, ale že to je základ dlouhodobějšího trendu," uvedl Špidla.

ZDE naleznete tabulku okresů seřazených podle míry nezaměstnanosti.     stránky MPSV

Jeho předpoklad je optimističtější než odhady ekonomů, kteří v pátek předpověděli letošní nezaměstnanost v průměru na 8,7 procenta.

"Předpokládám, že nezaměstnanost bude do konce roku stagnovat a na jeho konci by se měla pohybovat kolem 8,5 procenta," řekl Špidla.

Za hlavní důvody poklesu nezaměstnanosti přitom označil oživení tuzemské ekonomiky, příliv zahraničních investic do České republiky a aktivní politiku zaměstnanosti.

K 30. listopadu letošního roku stagnovala míra registrované nezaměstnanosti na úrovni 8,5 procenta, kde skončila i v říjnu.

Vývoj tak byl příznivější než v loňském listopadu, kdy míra nezaměstnanosti činila devět procent.

Příčiny nižší nezaměstnanosti potvrzují i analytici
Také ekonomičtí analytici vidí za poklesem nezaměstnanosti stejné příčiny jako Špidla. "Zejména oživení v jednotlivých sektorech české ekonomiky je jedním z faktorů zvyšující se zaměstnanosti," řekl například Jan Vejmělek z Komerční banky.

Dalším jsou podle něj přímé zahraniční investice, které svým přílivem reagují nejenom na zlepšující se makroekonomickou situaci, ale i na vládní investiční pobídky.