Soud znovu trestal tunel První městské banky

U soudu znovu padaly tresty za tunelování První městské banky. Pražský vrchní soud se osm let starým podvodným úvěrem za 75 milionů korun zabýval už podruhé. A znovu vyměřil osmiletý a dva pětileté tresty vězení.

Nejvyšší soud loni na podzim vyhověl dovolání tří obžalovaných, kteří od počátku páchání trestné činnosti popírají, a první pravomocný rozsudek zrušil.

Stejně jako loni v dubnu odešel od odvolacího soudu s osmiletým nepodmíněným trestem někdejší člen vedení Realitbanky Petr Mandík. Podle rozsudku celý podvod zorganizoval a řídil. Napodruhé ale od soudu nedostal pětimilionovou pokutu.

Uložení peněžitého trestu je vyloučené, protože se neprokázalo, že by se trestnou činností obohatil, prohlásil předseda odvolacího senátu Jaromír Klimša.

Bývalým představitelům společnosti Hotel Centrum Martinu Šářecovi a Jiřímu Zemanovi, kteří v únoru 1996 z Mandíkova popudu uzavřeli s bankou smlouvu o krátkodobém pětasedmdesátimilionovém úvěru, odvolací soud opět vyměřil pětileté nepodmíněné tresty.

Prvoinstanční soud, který naznačoval, že jde o tzv. bílé koně Mandíka, přitom oběma mužům původně vyměřil tresty podmíněné. Všem třem obžalovaným hrozilo vězení od pěti do dvanácti let.

Proti dnešnímu rozsudku se již nelze odvolat, možná je pouze dovolání k nejvyššímu soudu. Obhájce Šářece a Zemana Jiří Teryngel dovolání hodlá podat.