Union Banka

Union Banka - Union banka. | foto: iDNES.cz

Soud zamítl žalobu Invesmartu kvůli zkrachovalé Union Bance

Nizozemská společnost Invesmart neuspěla se žalobou proti ČNB o 188 milionů eur (přibližně 4,7 miliardy korun) za údajně nesprávný úřední postup v souvislosti s dohledem nad Union bankou. Invesmart, která byla jejím většinovým akcionářem a zároveň je jejím dlužníkem, se proti rozsudku může odvolat.

Soud ve prospěch České národní banky rozhodl ze tří důvodů. Jednak kvůli tomu, že ČNB svým rozhodnutím negarantuje návratnost investice. Dále Invesmart neprokázal podání žádosti o veřejnou podporu ani nárok na její poskytnutí.

Navíc podle rozsudku je výše škody odhadnuta pouze vágně a Invesmart neprokázal, že by ČNB postupovala nesprávně nebo vydala nezákonné rozhodnutí.

Invesmart podle dřívějších informací žaluje rovněž stát kvůli postupu při krachu Union banky o 250 milionů eur. Ministerstvo financí tvrdí, že stát má velkou šanci v arbitráži uspět. - čtěte Nizozemci žalují Česko, za Union banku chtějí 7 miliard

V roce 2003 koupila nizozemská firma 70 procent akcií Union banky. Mimořádná valná hromada jí krátce nato přisoudila 65 milionů jako náhradu nákladů spojených se vstupem do banky. Banka poté přišla o licenci a skončila v konkurzu, do kterého ji poslal v současné době stíhaný soudce Jiří Berka.

V případu Union banky již kriminalisté obvinili celkem devět lidí, kteří nevýhodnými obchody údajně připravili banku o téměř tři miliardy korun. Šéfa Invesmartu Paola Catalfama stíhá česká policie od předloňska.

,