Čas máte ale například na pořádání soutěže v sabráži, tedy sekání sektů. Jak jste na něco takového přišel?
Člověk, který se vínem zabývá tak dlouho a tak soustavně jako já, chce umět a vyzkoušet pokud možno všechno. Já už jsem se o to začal zajímat někdy před osmi lety, a protože sabráž často při různých příležitostech předvádím, tak jsem přišel i na soutěž v sekání.
Vy jste rekordmanem v této činnosti; za minutu jste stihl odseknout čtyři hrdla pokaždé jiným způsobem. Čím lze sekty sekat?
Třeba i lopatou, jenže sekt je přece jen ušlechtilý nápoj, takže to vyžaduje i jistou noblesu. Já to tedy dělám nejraději tradičně šavlí, ale je možné použít například dno skleničky či další lahev.
Sommeliéry má u nás jen pár luxusních restaurací. Býváte i vy někdy v roli obsluhujícího u stolu, tak jak se předvádí na soutěžích?
Občas ano. I když ve skutečnosti dnes sommeliér většinou neobsluhuje. Spíše zaškoluje číšníky, sestavuje vinné lístky, nakupuje a kontroluje zásoby vín.
Když tedy jste u stolu, nemíváte problémy se svou výřečností a humorem? Nestalo se, že vám někdo řekl – už nemluv a nalévej?
Sommeliér musí také umět hosta odhadnout. Například musí poznat, že nemůže příliš dlouho poskytovat teoretické informace o víně muži, který je v restauraci inkognito s milenkou.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Úkolem sommeliéra je také víno, které nalévá, ochutnat, zda je v pořádku. Nevyvolává to u některých méně zasvěcených hostů problémy?
S tím jsem se opravdu setkal, jistý zřejmě v ekonomice zběhlý pán přepočítal množství sommeliérem upitého vzorku na koruny a chtěl z ceny láhve za několik tisíc korun právě o tolik slevit. Jiní se zase dožadovali nalití i zbytku z lahve s usazeninami.
Při soutěžích se po sommelirérech požaduje stále více znalostí i praktických dovedností. Není přece v lidských silách ochutnat všechna vína všech ročníků.
To je samozřejmě pravda, ale leccos se dá uhádnout a vyvodit podle charakteristických vlastností dané oblasti a ročníku. Sám jsem takhle opravdu při jedné soutěži uhádl jisté francouzské víno.
Vítěz únorové mezinárodní soutěže Grand Prix Sommelier Brno Libor Nazarčuk. |