Solární horečka opět zasáhla Česko.

Solární horečka opět zasáhla Česko. | foto: Profimedia.cz

Češi opět podlehli solární horečce, může za to nízká cena panelů

  • 792
Česká republika opět zažívá solární horečku. Nízké ceny fotovoltaických panelů prudce zvedly počet žádostí o připojení solárních elektráren. Příliv žádostí v následujících měsících může podle odborníků zastavit jen sílící kurz dolaru.

Dva roky po solárním boomu a následném státním utlumení znovu v Česku prudce roste zájem o stavby fotovoltaických elektráren. Namísto obřích areálů na polích však tentokrát míří solární panely na střechy domů nebo továrních hal.

Jak se bude vyvíjet solární byznys v ČeskuČtěte ve čtvrtek 12. 7.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Podle statistik Energetického regulačního úřadu se za letošní půlrok připojilo do sítě patnáctkrát více elektráren než loni. Distribuční firmy hlásí v součtu patnáct tisíc žádostí o připojení. Stát už garantuje lepší výkupní ceny jen těm, kteří postaví elektrárnu na střeše.

Důvodů pro větší zájem o solární elektrárny je několik. Výrazně klesla cena panelů, které elektřinu ze slunečního záření vyrábí. Skončil také více než roční stop stav k připojování elektráren do sítě, problém s povolením mají jen lidé v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Cena malé elektrárny na střechu se pohybuje mezi 100 a 200 tisíci korunami, investice se vrátí za deset let.