Solární elektrárna. Ilustrační foto

Solární elektrárna. Ilustrační foto | foto: AP

Solární elektrárny stavěné na polích přijdou v příštím roce o podporu

  • 245
Boom výstavby solárních elektráren začne v příštím roce ustupovat. Kabinet Petra Nečase totiž schválil novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která ruší podporu solárních projektů stavěných na volných plochách. Cílem novely je zmírnit zdražování elektřiny.

Omezení, které se týká solárních zdrojů připojených do sítě od příštího roku, má především zabránit stavbám slunečních elektráren na zemědělské půdě, kterou skupovali spekulanti právě kvůli štědré státní dotaci.

Vláda premiéra Nečase chce novou normu prosadit v parlamentu ve zrychleném řízení. Pokud uspěje, bude podpora nově směřovat jen na solární elektrárny umístěné na střechách nebo na obvodových zdech budov.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který novelu na jednání vlády přinesl, doufá, že norma zabrání připojení solárních elektráren o výkonu až 700 megawattů. To podle něho výrazně přispěje ke zbrzdění zdražování elektřiny v dalších letech.

Na konci srpna dodávaly solární zdroje do sítě téměř 700 megawattů. Energetické firmě ČEZ, ovládané státem, z této kapacity patřila podle Hospodářských novin zhruba šestina.

Příští rok ceny vyskočí i přes dnešní rozhodnutí vlády

V příštím roce se však lidé prudkému nárůstu cen elektřiny patrně nevyhnou. Solární projekty, které se stačí připojit do konce letošního roku, mají totiž podporu jistou. Jejich investoři si to uvědomují, proto rychle napojují své elektrárny do sítě právě teď. Každý měsíc se tak zvedá rekord v počtu nově napojených zdrojů za měsíc. (viz předchozí článek)

Elektřina kvůli tomu domácnostem prodraží podle očekávání ČEZ zhruba o 18 procent. Lidé musí totiž ze svých kapes platit příspěvek na obnovitelné zdroje, který kvůli velkému podílu solárních elektráren vzroste. Vzhledem k tomu, že se zdraží i další položky určující cenu elektřiny na složence, měli by se lidé podle ČEZ připravit na více než pětinové zdražení spotřeby.

Ekologové však tyto odhady považují za přehnané. Podle nich ceny vzrostou maximálně o pět procent.

Nečas navíc slibuje, že na dnešní rozhodnutí vlády budou navazovat další, která budou mít příznivý vliv na vývoj cen elektřiny.

,