ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Zájem o byty ve vyloučených lokalitách roste. A s ním i jejich cena

  • 49
Cena nemovitostí v České republice již několik let setrvale stoupá. Růst se týká i bytů v sociálně vyloučených lokalitách, které jsou na českém realitním trhu stále vyhledávanější. Zájem o ně projevují hlavně investoři, kteří spekulují na dlouhodobý růst jejich ceny a spoléhají se i na celkovou transformaci těchto oblastí.

„Pro investory, kteří sází na kompletní transformaci českého bytového fondu, jsou nemovitosti v sociálně vyloučených lokalitách zajímavé s ohledem na jejich dlouhodobé zhodnocení. Na příkladech ze zahraničí vidíme, že tato transformace není tak nereálná, jak se mnozí domnívají,“ tvrdí Vladimír Zuzák z realitní kanceláře Maxima Reality.

Podle Františka Brože z Bezrealitky.cz projde proměnou řada lokalit v severních Čechách, kde investoři už sázejí na zhodnocení spojené s plány na vybudování vysokorychlostní trati nebo útlum hnědouhelné těžby. „Podobně je to třeba na Ostravsku, kde se lokality s předsudky stávají vyhledávaným místem k bydlení,“ míní Brož.

V poptávce je přitom podle něj zřejmý posun, kdy ještě před pěti lety do podobných nemovitostí investovali ve velkém takřka výhradně spekulanti v souvislosti se sociálním bydlením a dnes se z nich stává zajímavá investice i pro běžné Čechy, kteří hledají způsob uložení svých úspor.

KOMENTÁŘ: Prodáš kvartýr za milion, ale budeš brečet! Byty zdražují i v ghettu

„Za posledních pět let tento zájem vzrostl až trojnásobně. Největší zájem je o místa, která jsou blízko velkých měst a kde je největší šance na postupnou přeměnu,“ myslí si Vladimír Zuzák.

Bez rizika však podobné nákupy nejsou a příslib budoucího vývoje dnes vyloučené lokality zůstává v řadě případů dosti nejistý. „Pokud investor nezná lokalitu a problematiku sociálního bydlení opravdu dobře, může narazit na neplatiče, na boj s úřady, na zničení svého majetku. Investice v těchto lokalitách je lákavá, ale vykoupena obrovským rizikem,“ vypočítává Jiří Knechtl z Reality.iDNES.cz.

Problémů zůstává mnoho

Život v sociálně vyloučených lokalitách totiž není nijak jednoduchý. „Obyvatelé sociálně vyloučených lokalitách mají mnoho trápení. Jejich problémy jsou spojené s nekvalitním bydlením, nezaměstnaností, předlužeností i diskriminací. Chybí tu perspektiva,“ řekl pro iDNES.cz Jan Vašat, který působí na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

„Do kontejnerů nejdeme!“ Čunkobuňky Most nepořídí, řešení Chanova ale nemá

„Podle posledních dat je v České republice asi 600 sociálně vyloučených lokalit, kde žije zhruba 115 tisíc lidí. Nejde však jen o mediálně známé lokality, jako třeba ústecký Mojžíř nebo litvínovský Janov. Sociálně vyloučené lokality jsou v podstatě v každém kraji,“ doplnil Miroslav Barták, který rovněž působí na Fakultě sociálně ekonomické Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Ceny nemovitostí v sociálně vyloučených lokalitách jsou proto nízké. „V Ústeckem kraji je možné koupit standardní panelový byt o velikosti 60 m2 a dispozici 2+1 za 1,3 milionu korun. Podobný byt ve vyloučených lokalitách však zájemce stojí i o padesát procent méně, někdy je dokonce ještě levnější,“ uvedl pro iDNES.cz Milan Vršecký z realitní kanceláře RE/MAX.

Varny v lese i vypulírovaný panelák vedle pekla. To je největší ghetto

Podle spolumajitele investiční společnosti NeoFlow Jiřího Kratochvíla se však do ceny promítá celá řada faktorů a někdy i mezi nemovitostmi kousek od sebe může existovat značný cenový rozdíl. „Ceny se velmi liší, a to třeba i mezi jednotlivými domy na stejné ulici. Rozptyl ceny může být i několikanásobný,“ říká.

„Ceny bytů v těchto oblastech však stále stoupají a vezou se s rozvojem nejbližšího okolí. Některé lokality i přes své problémy neustále rostou na ceně, protože jsou dobře umístěné a lze v nich najít nejednu příležitost,“ dodává s tím, že za perspektivní považuje například Most, Bílinu, Teplice či Chomutov.