Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Petr Topič, MAFRA

O naftu v Německu se Česko bude soudit. Sobotka věří, že stát uspěje

  • 54
Česko se bude soudit o naftu, která je v německém skladu firmy Viktoriagruppe. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nyní připraví příslušné žaloby, řekl ve středu premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér věří, že český stát svůj zájem obhájí. V tom je zajedno s předsedou Správy státních hmotných rezerv Pavlem Švagrem, který budoucí soud avizoval už v úterý (více čtěte zde). „Jsem totiž jednoznačně přesvědčen, že to, co je v Německu, patří českému státu,“ řekl. České pohledávky dosahují až 1,8 miliardy korun.

Jak Sobotka tak Švagr reagovali na úterní rozhodnutí insolvenčního správce Mirko Möllena, který předběžně neuznal žádnou z českých pohledávek po zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe.

Česká republika skladovala v Kraillingu u Mnichova naftu, která by pokryla dvoudenní spotřebu Česka, od roku 2010. O provozovateli skladu, společnosti Viktoriagruppe, přitom od začátku kontraktu panovaly kvůli nejasným majitelům pochybnosti. Loni v létě při kontrole SSHR zjistila, že část české nafty v zásobnících chybí. V prosinci pak vedení podalo na firmu insolvenční návrh.

,