Sobotka odměnil největší plátce daní

  • 36
Ministr financí Bohuslav Sobotka ve čtvrtek večer uspořádal v břevnovském klášteře "hostinu" pro své největší oblíbence. Mezi pozvanými byli šéfové dvacítky obřích firem, které loni naplnily z celé jedné čtvrtiny přihrádku státní pokladny, do níž přitékají podnikové daně.

Dvacet úspěšných firem zaplatilo loni na dani z příjmu do rozpočtu přes dvacet miliard korun.

Ročně do státní kasy z tohoto zdroje přijde 84 miliard korun. Na špičku se vyhoupl elektrárenský ČEZ s daní téměř pět miliard korun. Jeho zástupci se však v záři reflektorů ve čtvrtek nehřáli, protože ministerstvo financí nominovalo na první místo Komerční banku.

"Firmy, které nereagovaly na naši výzvu o zbavení mlčenlivosti, jsme nezařadili do žebříčku," vysvětluje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman. "Jsem si jist, že bychom proti zveřejnění nic nenamítali," diví se mluvčí ČEZ Pavel Kříž.

Kromě energetik se o přední místa podělily banky, mobilní operátoři, Plzeňský Prazdroj či tabákový koncern Philip Morris. Řada z těchto firem loni počítala zisky v řádu miliard, neumořovala už staré ztráty a firmy se staly významným sponzorem vládních útrat.

Ale jak nedávno připomněl Stanislav Špringl z ministerstva financí, zisk stále vykazuje a daně platí jen asi třetina společností. "České radiokomunikace za loňský rok žádnou daň z příjmu neodvedou i přes to, že jsou v mírném zisku, protože rozpouštějí ztrátu z minulých let," říká například mediální zástupce firmy Pavel Kočiš.

Letos úředníci čekají, že vyberou ze zisků firem zhruba stejně jako loni. Ekonomika by sice měla růst rychleji a podniky více vydělávat, ale o několik miliard stát přijde kvůli snížení podnikové daně z 31 na 28 procent.

Firmy si nicméně stýskají, že peníze, které díky menšímu zdanění ušetří, pošlou státu jinou cestou. "Úleva asi 200 milionů korun bude spolehlivě pohlcena navýšením daně z přidané hodnoty a odvodů pojistného do Fondu pojištění vkladů," říká mluvčí ČSOB Milan Tománek.