Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ujišťuje, že lidé o peníze naspořené na penzi z druhého pilíře v případě jeho zrušení nepřijdou.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ujišťuje, že lidé o peníze naspořené na penzi z druhého pilíře v případě jeho zrušení nepřijdou. | foto: MAFRA

Penze neznárodníme, z druhého pilíře půjde vystoupit, ujišťuje Sobotka

  • 423
Sociální demokraté lidem nedoporučují, aby si spořili na penzi ve druhém pilíři. Je podle nich nespravedlivý, neefektivní a výhodný jen pro velmi malou část společnosti. V případě, že se po volbách dostanou k moci sociální demokraté, znárodňování úspor ve druhém pilíři důchodové reformy nehrozí, ubezpečuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Opozice dlouho mlžila ohledně plánů na avizované "zrušení druhého pilíře" a na to, co by případně udělala s úsporami lidí. Tuto nejistotu považují koaliční politici i zástupci penzijních fondů za hlavní příčinu slabé účasti ve druhém pilíři.

"Kdo chce, bude moci z druhého pilíře vystoupit, ve spolupráci s fondy chceme nabídnout přestup do třetího pilíře," upřesňuje vůbec poprvé plány sociálních demokratů v rozhovoru pro MF DNES Sobotka.

Rozhovor s Bohuslavem SobotkouČtěte v pondělí 24. června

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Pro lidi starší 35 let je tento červnový týden poslední, kdy mohou vstoupit do druhého pilíře důchodové reformy. Když budou spořit každý měsíc dvě procenta svého hrubého příjmu, získají od státu další tři procenta.

Jenže lidé váhají - spoří jich zatím zhruba 50 tisíc. "Připouštím, že na základě aktuálních údajů z trhu počet účastníků zřejmě ke konci června nepřekročí 80 tisíc," říká Pavel Jirák, šéf KB Penzijní společnosti. Původně se počítalo s účastí půl milionu obyvatel v polovině roku.

FINmarket.cz

Za malou účast mohou z velké části právě rozšířené obavy ze znárodňování úspor a rušení druhého pilíře. Těm, kdo o soukromém spoření uvažují a ještě váhají, tak Sobotka vzkazuje jediné: vstupem do něj nic neriskují, patrně se sice později opět vrátí ke státnímu důchodu, ale o úspory rozhodně nepřijdou.

Sociální demokracii na druhém pilíři nejvíc vadí, že soukromé spoření se nejvíce vyplatí lidem s vyššími příjmy - ti dnes přispívají na důchody chudším.