Sobotka: Důchody vyřeší příští vláda

  • 41
Špidlova vláda už zřejmě důchodovou reformu řešit nebude. Změny systému se fakticky se rozjedou zřejmě až za příští vlády. Do konce volebního období současného kabinetu by se mohlo podařit dospět k dohodě napříč politickými stranami, uvedl to ministr financí Bohuslav Sobotka.

Na tom, že na reformu je už pozdě, se shodují i ekonomové. Podle nich měla vláda začít reformou důchodů řešit hned v prvním roce vlády.

"Teď v polovině volebního období je na spuštění reformy z politického hlediska pozdě. Z ekonomického hlediska je pozdě už deset let," uvedl David Marek ze společnosti Patria Online.

O tom, jak bude reforma vypadat přitom zatím neexistují jasné představy. Stát bude muset určit, v kolika letech budou Češi do penze odcházet, jakou část průměrné mzdy jim garantuje a kolik si budou muset dospořit sami.

Otázkou také je, kdo do důchodu odejde ještě za starých podmínek a koho se budou týkat změny. Na všech těchto bodech se budou muset zástupci jednotlivých politických stran dohodnout.

"Já osobně jsem vůči možné dohodě skeptická," pochybuje Helena Horská z České spořitelny.

Důchodová reforma přitom není jediný rest, který musí kabinet řešit. Sněmovnou neprošel zákon o deregulaci nájemného, na reformu čeká i zdravotnictví. Její koncept by měl ministr Kubinyi předložit do září.

,