Zájem o lyžování z vrtulníku celosvětově roste. Ilustrační foto

Zájem o lyžování z vrtulníku celosvětově roste. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Snowhill jde do Rumunska s lyžováním z vrtulníku

  • 8
Česká společnost Snowhill, která provozuje několik lyžařských areálů v tuzemsku, udělala první velký krok ke své expanzi do balkánských hor. Před několika dny uzavřela smlouvu s obcemi v nejvyšších rumunských horách Fagaraš na pronájem tamějších svahů.

Na nich bude nabízet čím dál žádanější druh lyžování: freeride a heliskiing. Tedy lyžování po neupravených svazích.

"Rumunsko na to má ideální podmínky a neplatí tu zákazy pro tyto disciplíny jako jinde po Evropě,“ říká jednatel Karel Vacek. Firma chce začít se službami už letos. "Teď sháníme vrtulník,“ podotkl.

Snowhill uzavřel podle Vacka přes svoji rumunskou společnost Berghill nájemní smlouvy na dvacet tisíc hektarů svahů na dvacet let, které nejsou nijak udržované v oblasti jezera Balea Lac v nadmořské výšce dvou tisíc metrů nad mořem nedaleko nejvyšší rumunské hory. Přesnou částku neuvedl, podle něj jde o miliony korun.

"Nelze to srovnávat s něčím u nás, protože u nás takové svahy pro freeride neexistují,“ dodal Vacek.

Zájem o freeride nebo heliskiing celosvětově roste. I když jde o náročný sport. Technikou i finančními požadavky. 

"Je to královská disciplína lyžování. Navíc se v poslední době podstatně zlepšila technologie, která umožňuje lyžařům podstatně větší prožitek z jízdy,“ uvedl šéfredaktor magazínu Snow Petr Socha.

Svahy už jsou přeplněné
Podle něj to souvisí i s tím, jak se udržované svahy čím dál více plní lyžaři. Přesná čísla o tom, kolik Čechů takto jezdí lyžovat, ale nejsou.

"Loni jsme měli několik desítek klientů na heliskiing v Kanadě,“ uvedl mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Podle něj je ale problém, že někdy odmítají klienty pojišťovny na tento sport pojistit.

Podle Vacka se chce Snowhill v Rumunsku zaměřit hlavně na tamější lyžaře. "Rumuni hodně lyžují a jejich příjmy rostou,“ vysvětlil. Zájem ale bude i z řady Evropanů, nabídka lyžování mimo upravené svahy v Evropě není příliš velká. V řadě zemích je totiž takové lyžování zakázané.

Střediska jsou podle něj navíc dobře přístupná: jsou nedaleko města Sibiu, kde je mezinárodní letiště.

"S přestupem ve Vídni je možné být za čtyři pět hodin přímo na horách,“ dodal Vacek. Snowhillu s rozjedem lyžování v Rumunsku pomáhá snowbordový reprezentant Martin Černík. „Hory tam jsou fantastické a je to stále trošku dobrodružství. A hlavně je to blízko,“ básní o rumunských horách  Černík.


Snowhill se na Balkáně rozhlíží i po dalších areálech. I v Rumunsku ho zajímají klasické lyžařská střediska, kterou jsou značně podinvestovaná. V rumunských horách už působí několik britských investorů, kteří proměňují tamější lyžařská střediska. Přes hranice nováčka v EU se valí také nebývale mnoho turistů - letos hlásí nárůst o třicet procent.


Zájem má také o olympijské svahy v Sarajevu. "Na konci roku tam jedeme jednat přímo s ministerstvem, které chce svahy oživit,“ tvrdí Vacek.