Ministr financí Miroslav Kalousek.

Ministr financí Miroslav Kalousek. | foto: Dan Materna, MAFRA

Nižší daň z lihu by v boji s černým trhem nepomohla, tvrdí Kalousek

  • 250
Nelegální pálení má v Česku silné kořeny, věděl ministr financí Miroslav Kalousek už před dvěma lety, když kritizoval zvýšení spotřební daně z lihu. Tvrdil, že vyšší daň napomáhá pašování a černému pálení. Teď říká, že snížení daně by také nic nevyřešilo.

"Skokové zvýšení spotřební daně vždy představuje motivaci pro rozvoj černého trhu. Naše současná výše spotřební daně na líh patří v rámci EU k podprůměrným. Obávám se, že její snížení by nevedlo k výraznému omezení černého trhu," vzkázal Kalousek prostřednictvím svého mluvčího MF DNES.

Podle odhadů ministerstva představuje černý trh v Česku deset procent trhu s lihovinami. Výrobci dokonce tvrdí, že podíl černých obchodů může být až čtvrtina.

V době metanolové aféry přicházejí o peníze výrobci, prodejci i stát. Do rozpočtu plyne týdně na spotřební dani z lihovin až 130 milionů korun, tvrdí nyní resort. Ministerstvo však upozornilo, že částka, o kterou stát přichází, může být nižší. Záleží na tom, do jaké míry spotřebitelé nahradí zakázané kořalky lehčím alkoholem, jako je pivo a víno.

Kalousek nechtěl předjímat, odkud se výpadek příjmů z daní případně nahradí. "V tuto chvíli nelze spekulovat, bude záležet i na délce trvání zákazu," řekl.

V minulosti také Kalousek kritizoval roli celní správy. "Chce to prostě přehodnotit priority celní správy. Je třeba, aby se celníci na alkohol výrazněji zaměřili," tvrdil tehdy. Teď říká, že výsledky celníků vypovídají o vysokém nasazení celní správy v posledních letech.

,