Jakub Michálek na tiskové konferenci Pirátů před prvním poprázdninovým jednáním...

Jakub Michálek na tiskové konferenci Pirátů před prvním poprázdninovým jednáním Poslanecké sněmovny. (15. září 2020) | foto: Petr Topič, MAFRA

Žadatelé o dotace mají uvádět skutečného majitele, schválila Sněmovna

  • 68
Žadatelé o dotace z řad firem budou muset uvádět svého skutečného majitele. Počítá s tím změna rozpočtových pravidel, kterou Sněmovna na návrh Pirátů připojila k vládní novele zákona proti praní špinavých peněz. Návrh nyní posoudí Senát,

„Prošel náš návrh, aby firmy pobírající dotace musely transparentně uvést svého majitele, který je dnes nedohledatelný, takže to zkomplikuje odklánění peněz ze státní kasy přes schránkové firmy v exotických zemích,“ sdělil iDNES.cz šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Není-li možné skutečné majitele identifikovat, nebude možné veřejnou podporu poskytnout.

Nově bude mít stát možnost odstoupit od smlouvy, pokud firma uvede v žádosti o dotaci nepravdivé údaje.

„Podařilo se to díky spolupráci s Rekonstrukcí státu. Bohužel naopak neprošel náš návrh, aby byla na internetu přehledná databáze vyplacených dotací. Překvapuje mě, že ANO pro něj nehlasovalo, protože je to protikorupční opatření,“ uvedl Michálek.

Zákon proti praní špinavých peněz se má kvůli pravidlům Evropské unie výslovně vztahovat také na realitní zprostředkovatele a svěřenské správce.

U hazardních her předloha zpřesňuje úpravu rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách.

Poslankyně STAN Věra Kovářová neuspěla s návrhem, aby za politicky exponované osoby pro účely zákona proti praní špinavých peněz nebyli považováni zastupitelé malých obcí.

Centrální evidence účtů, kterou novela upravuje, je spravována Českou národní bankou. Databáze obsahuje všechny účty, které vedou české banky a záložny svým klientům. Cílem evidence je boj s daňovými úniky a financováním terorismu. Databáze neobsahuje informace o zůstatcích na účtech.

,
Témata: dotace