Poslanci EET rozšířili na řemeslníky. U služeb, za vodné a stočné klesne DPH

  • 512
Maraton hlasování o novele zákona o elektronické evidenci tržeb dospěl do finále. Poslanci rozšířili povinnou EET i pro řemeslníky a další profese. Zákon podpořili poslanci hnutí ANO, sociální demokracie a KSČM. Teď ho dostane Senát, kde má většinu opozice, takže Sněmovna bude muset téměř jistě hlasovat znovu.

Pro zákon ve Sněmovně hlasovalo 100 ze 191 přítomných poslanců (jak který z poslanců hlasoval, se můžete podívat zde)

Už ve středu ČSSD ohlásila, že podpoří vynětí části sociálních služeb z elektronické evidence tržeb. A to se také stalo. Spolu s opozicí přehlasovali sociální demokraté poslance hnutí ANO a komunisty, kteří výjimky odmítali.

A čeho se tedy EET nakonec týkat nebude? Jde o péči v zařízeních pro osoby s chronickým duševním onemocněním a osoby závislé na návykových látkách, v domovech pro seniory a osoby se zdravotním postižením, o ambulantní nebo terénní sociální služby pro seniory, se zdravotním postižením a sociální služby poskytované dětem.

„Sociální demokracie hlasovala pro zákon jako celek. My jsme měli v koaliční smlouvě novelu zákona o EET, takže to, že hlasovala pro zákon jako celek, dodržela,“ řekla po přijetí zákona ministryně financí za ANO Alena Schillerová.

07.června 2019 v 10:20, příspěvek archivován: 07.června 2019 v 10:30

Díky našim pozměňovacím návrhům se podařilo zastavit EET aspoň pro sociální služby. Zdánlivě drobná věc, ale důležitá pro péči o nemocné lidi. Současně to ukazuje absurditu EET. Až budeme ve vládě, zrušíme EET úplně.

EET musí mít truhláři i sklenáři, výjimku dostali vánoční kapři

Vládní návrh novely zákona o elektronické evidenci tržeb v reakci na verdikt Ústavního soudu rozšiřuje evidenci tržeb na ostatní obory, které jí dosud nepodléhaly, na řemeslníky - tedy například na truhláře, sklenáře, malíře pokojů řemeslníky, ale i na zdravotnická zařízení nebo podnikatele v zemědělství. Zatím povinnnost platí pro obchod, restaurace a hotely.

Poslanci vyňali z povinnosti elektronicky evidovat tržby i předvánoční prodej sladkovodních ryb a rozšířili okruh podnikatelů, kteří budou moci evidovat tržby pomocí papírových účtenek.

Jde o podnikatele, u nichž hotovostní platby nepřevýší 600 tisíc korun, což navrhl první místopředseda ČSSD Roman Onderka. Původně přitom vláda navrhovala hranici 200 tisíc korun.

Novela obsahuje i úpravy daně z přidané hodnoty. Daň z přidané hodnoty klesne u celé řady služeb, včetně stravovacích, i na vodné a stočné. „Díky cenovému výměru ministerstva financí se postaráme, aby to pocítili občané,“ slíbila po schválení zákona Schillerová, že občané budou platit méně za vodu.

07.června 2019 v 11:13, příspěvek archivován: 07.června 2019 v 12:46

EET podporuje 68 % obyvatel naší země a také organizace zastupující stovky tisíc podnikatelů.

Poslanci kývli na to, aby do desetiprocentní sazby DPH byly zařazeny i elektronické knihy a audioknihy.

ODS slibuje, že jednou celý zákon o EET zruší

Předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala deklaruje, že jeho strana celý zákon o elektronické evidenci zruší, jakmile k tomu bude mít příležitost.

„Vládní koalice je posedlá EET. Jinak si nejde vysvětlit, že protlačila další vlnu tohoto nesmyslného opatření. Co jiného to je než posedlost, když politický projekt kontroly nad ekonomickými aktivitami obyvatelstva už ztrácí poslední zbytky přiměřenosti, když ani první vlna nepřinesla očekávané výsledky. Až budeme ve vládě, tento, stejně jako další nesmyslné zákony, budeme rušit,“ řekl Fiala.

„Jde to zcela proti rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedl po přijetí zákona Pirát Mikuláš Ferjenčík. „ Rozšíření EET o živnostníky a svobodná povolání je omyl. Poslanci vládní koalice přijali zákon jen proto, aby se premiér mohl tvářit, že vybírá daně a pracuje,“ uvedl po přijetí zákona ve Sněmovně Ferjenčík.