Nemocenskou začnou postupně vyplácet zaměstnavatelé.

Nemocenskou začnou postupně vyplácet zaměstnavatelé. | foto: David Votruba, iDNES.cz

Sněmovna odsunula změny v nemocenské

  • 55
Poslanecká sněmovna schválila volnější přechod na nový systém nemocenské. Plné změny zaměstnavatelé pocítí až v roce 2009 a ne už od ledna, jak se původně počítalo. Postupné úpravy ale začnou už příští rok.

V roce 2007 budou změny spíše administrativního rázu. Dávky sice marodovi vyplatí firma, Česká správa sociálního zabezpečení jí ale plnou výši refunduje.

Rok 2008 bude přechodný - polovinu nemocenské dávky uhradí stát, polovinu firma. Odvod podniků ale klesne na 2,3 procenta vyměřovacího základu ze současných 3,3 procenta..

Nový systém se tak plně projeví až v roce 2009. To už budou prvních 14 dní nemoci platit podniky ze své kapsy. Na oplátku se sníží jejich platby do státní pokladny na 1,4 procenta.

Rozvolnění změn do několika let by mělo státnímu rozpočtu podle odhadů ušetřit v příštím roce přes osm miliard. Odklad změn v nemocenské byl jedním z hlavních nástrojů, kterými se vláda snažila snížit obří schodek na příští rok. Ze stejného důvodu odložila i nový služební zákon. - více zde

Občanským demokratům s lidovci a zelenými se nepodařilo prosadit, aby se zavádění změn v nemocenské odložilo ještě o další rok. Scházel jim jeden hlas. Novelu ještě posoudí Senát, kde má ODS většinu.

Podle šéfa Hospodářské komory Jaromíra Drábka znamená pro podniky, zejména ty malé, nový systém změnu k horšímu. Zatíží je totiž dodatečnými náklady a nadměrnou administrativou.

„Stát nedokáže zajistit kontrolu pobírání nemocenské, proto tuto povinnost přenáší na podnikatele. Ani jim ale nedává nástroje, jak by měli kontrolu provést, dokonce ani porušení domácího léčení nemůže být důvodem pro rozvázání pracovního poměru,“ řekl Drábek.

Hospodářská komora se proto ještě bude snažit oslovit senátory, aby zákon změnili a odložili účinnost tohoto zákona alespoň pro podniky do 25 zaměstnanců.

„K takovému postupu nás donutilo to, že poslanci nevyslyšeli logické argumenty, proč tento návrh nepřijímat. Jde o zákonnou úpravu, která by podmínky pro podnikání drobných firem citelně zhoršila. Obavy podnikatelů z legislativní úpravy v oblasti nemocenské vyplynuly také z průzkumu HK ČR,“ uzavřel Drábek.

Pro OSVČ odklad neplatí
Živnostníků, umělců či dalších samostatně výdělečně činných osob se odklad netýká. Od 1. ledna 2007 klesne sazba těch, kteří si pojištění platí, ze současných 4,4 na 2,5 procenta. Nemocenské dávky jim ale budou vypláceny až od 15. dne nemoci.

Odklad změn v nemocenské má pomoct napjatému státnímu rozpočtu - když budou podniky platit do státní kasy pouze 1,4 procenta vyměřovacího základu, vláda přijde o příjmy do rozpočtu.

Bilance příjmů a výdajů nemocenského pojištění by se tímto odkladem měla ve srovnání s původně schválenou úpravou v roce 2007 zlepšit o 8,4 miliardy korun.