(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Nývlt, Technet.cz

Poslanci trvají na tom, že za hudbu jako kulisu v provozovně se musí platit

  • 951
Když přijdete k holiči či kadeřníkovi nebo nějaké podobné provozovny a hraje tam jako kulisa hudba, nejspíš si toho moc nevšímáte. Poslanci potvrdili, že i za takovou hudební produkci musí provozovny platit poplatky podle autorského zákona. Přehlasovali Senát, který se to pokusil změnit.

Omezení poplatků autorům zkoušel prosadit přes Senát Ivo Valenta. Autorské svazy se podle něho domáhají poplatků i tam, kde to není důvodné. Lidé podle Valenty nechodí do hospod kvůli tomu, že jim tam z rádia hrají jejich oblíbené písničky. 

Pro původní verzi zákona schválenou Sněmovnou, která výjimku z placení autorských poplatků neobsahovala, hlasovalo 109 ze 158 přítomných poslanců. Zákon ještě musí potvrdit prezident Miloš Zeman.

Názor, že poplatky mají být omezeny, měl ovšem i ve Sněmovně poměrně silnou skupinu zastánců. „V praxi poplatky musí platit například kadeřnice, která má ve své provozovně puštěné rádio, a v podstatě ho má puštěné spíš sama pro sebe než pro návštěvníky. Proto nám tedy přijde nesmyslné zatěžovat ji další finanční dávkou, kterou musí platit, když vlastně člověk, který navštíví provozovnu, už platí poplatky jinde,“ řekla poslankyně za Piráty Lenka Kozlová.

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek kritizoval „hamižnost“ kolektivních správců autorských práv. Dosud jsou od poplatků osvobozena zdravotnická zařízení, která hudbu pouští pacientům. 

O výjimce z autorského zákona se hlasovalo dvakrát. Napoprvé neprošla o pouhé tři hlasy, když proti výjimce byla většina poslanců ANO a sociální demokraté, a stejným poměrem, tedy o pouhé tři hlasy, i napodruhé. Schválený zákon má usnadnit přístup zdravotně postiženým k literatuře či notovým záznamům.

Proti výjimce z placení autorských poplatků se před hlasováním poslanců postavilo 1 600 umělců prostřednictvím petice. Podle nich je senátní návrh v rozporu s českým autorským právem, s právem Evropské unie a rozhodovací praxí Soudního dvora Evropské unie.