Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šmejdi měli blízko k Berdychovu gangu. Podle detektiva je řídí mafie

  4:58
Exmanželka elitního detektiva a člena Berdychova gangu Petra Koňaříková řídila firmy, které pořádaly předváděcí akce. Nakonec ale skončila ve vězení za realitní podvody. Za zpronevěru ve výši 840 tisíc korun dostala dva roky.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Sladké štěstí. Tak zní v překladu název firmy Sweet Lucky, která mnoha seniorům rozhodně štěstí nepřinesla. Léta podváděla při předváděcích akcích a nutila lidem předražené zboží. Dnes už aktivní není, ale od roku 2012, kdy vznikla jako schránková firma, nastřádala pokuty přes 1,8 milionu Kč. Klamala při předváděcích akcích, které navíc řádně neoznamovala České obchodní inspekci (ČOI).

V té době se činila i jiná firma – Old Lion. Důchodce zvala na „ochutnávku domácích uzenin“, ve skutečnosti však šlo o klasické předváděcí akce. Namísto slíbeného balíčku uzenin je čekala prezentace vysavačů. Inspekce za několik akcí rozdala pokuty za 470 tisíc Kč. Skutečnou míru klamání však částka neodráží, firma totiž své show nenahlašovala.

Trest za realitní podvody

Pozoruhodné je ale především to, že za oběma firmami stála Petra Koňaříková, exmanželka odsouzeného elitního detektiva z takzvaného Berdychova gangu, který v devadesátých letech vydíral podnikatele. V první zmíněné firmě figurovala jako jednatelka, druhou plně vlastnila.

Svědomí ženy, kterou svědci popsali jako charismatickou blondýnu, toho však muselo snést víc než jen podvody na důchodcích. Loni v listopadu ji poslal Obvodní soud pro Prahu 9 na dva roky do vězení kvůli realitním podvodům. Zpronevěřila 840 tisíc korun. Peníze vylákala od čtyř lidí, kterým slíbila výhodné pronájmy bytů v centru Prahy a záhy i jejich snadné získání v privatizaci. Nájmy ale nemohla nijak ovlivnit a byty do privatizace vůbec nešly. Peníze skončily v kapse podvodnice.

mega - šmejdi

Podle rozsudku, který získala MF DNES, se naopak Koňaříková stavěla do role poškozené – tvrdila, že část peněz sama obětem půjčila. V její verzi příběhu šlo o spiknutí proti její osobě. Po odsouzení manžela se prý dostala do vlivu osob kolem jistého muže, který ji využil v době, kdy krachovalo její podnikání. Popsala ho jako člověka, ze kterého se vyklubal sadistický manipulátor, který ji zcela ovládal a neměla sílu mu vzdorovat. Soud jí neuvěřil.

Podvedení líčili ženu jako zdatnou a působivou manipulátorku. Nejenže dokázala své oběti přesvědčit o zaplacení záloh na byty, ale zároveň z nich svou rafinovaností udělala pachatele, kteří se ocitli v roli těch, co chtěli uplácet úředníky, aby získali byt. Ani tomu soud neuvěřil. „Já jsem peníze potom dát nechtěl. Mně se to nějak nelíbilo, protože říkali, že to není oficiální cesta, že tam mají nějaké známé a tak,“ popsal pro Český rozhlas poškozený jménem Radim.

Koňaříková je paradoxně jednou z mála lidí s vazbami na svět předváděcích akcí, které v Česku skončily rozsudkem. Dnes jsou obě schránkové firmy, v nichž vystupovala, v likvidaci. Posledním majitelem Sweet Lucky se stal Pavel Fribert, který bydlí na obecním úřadě v Pelhřimově.

ČOI neupřesnila, zda se v případu obrátila na policii. V Praze a ve Středočeském kraji oznámení nepadlo. „Nevylučuji, že by mohlo dojít k podobné věci na jiném inspektorátu,“ řekl mluvčí Jiří Fröhlich. V souvislosti s aktivitou „šmejdů“ se úřad obrací na policii v desítkách případů ročně.

Mezi dvěma světy

Soukromý detektiv Zbyněk Prousek, který přes tři roky mapuje svět předváděcích akcí, případ vidí v širších souvislostech.

„Vazby na lidi z okolí Berdychova gangu jsou nesporné. Je to další výzva pro policii, nad kterou by se měla zamyslet a začít konat. Z mapování světa předváděcích akcí vím o několika úmrtích, u kterých se rozhodně neztotožňuji se závěrem policie, že šlo o sebevraždu,“ říká muž z Mělníka, který loni podal na Vrchní státní zastupitelství v Praze obsáhlé trestní oznámení, které svět takzvaných šmejdů líčí jako dobře organizovanou mafii.

Případ řeší Okresní státní zastupitelství Mělník, kam detektiv poslal trestní oznámení a 42 dodatků s detaily na vazby lidí a firem ve světě předváděcích akcí. Trestní řízení zatím vyšetřovatelé nezahájili.

„Z oznámení a dalších dodatků vyplývají převážně obecně známé, nekonkrétní informace o páchání rozsáhlé organizované trestné činnosti na úkor seniorů při předváděcích akcích konaných tzv. „šmejdy“, které oznamovatel získává z tisku, internetových diskusí a dalších médií a také z vlastního šetření a které doplňuje vlastními dedukcemi a úvahami,“ uvedla náměstkyně OSZ Mělník Věra Lucyková.

Prousek se diví, že vyšetřovatelé nejsou aktivnější, když de facto přiznávají, že svět šmejdů řídí mafie. „Všechna má podání obsahují konkrétní informace: časy a místa prezentací, kde byli lidé oklamáni, objem přijatých peněz, SPZ, jména podezřelých i přiložené kupní i úvěrové smlouvy. Nevím, jaké další důkazy ještě policii dát, pořízení je její povinností. Celou řadu poškozených však policie vůbec nevyslechla,“ namítá Prousek.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

Angličtina na železnici povinná nebude. Hromadný odpor přiměl Brusel ustoupit

9. dubna 2024

Strojvedoucí se s dispečerem nebo výpravčím nebude muset v nejbližších letech povinně bavit v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za květiny ročně utratí každý Čech zhruba 1 500 Kč, jaro pěstitelům přálo

16. dubna 2024

Svatby, pohřby, rodinné oslavy a Den matek s Valentýnem jsou většinou hlavní důvody, proč Češi...

Barcelona zneviditelnila jednu z autobusových linek. Využívalo ji moc turistů

16. dubna 2024  16:56

Úřady katalánského města odstranily z mapových aplikací jednu z místních autobusových linek....

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Flexibilní novela zákoníku práce zjednoduší podnikání, věří Jurečka

16. dubna 2024  14:15

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v úterý tzv. flexibilní novelu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...