Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slevy kvůli krizi? To Hermes nedělá

  8:45
Společnosti prodávající luxusní zboží čekají kvůli finanční krizi, a tedy slábnoucí poptávce, první pokles tržeb za posledních deset let. Rodinná firma Hermes, francouzský výrobce kabelek a hedvábných šál a kravat, ale zatím odolává lépe než konkurenti.

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Obvykle dvouciferný růst tržeb se sice scvrkl za poslední tři měsíce na čtyři procenta, ale alespoň roste. Výrobce kožených kabelek a doplňků za sto a více tisíc vytvořených módní superstar Jeanem-Paulem Gaultierem totiž cílí na nejbohatší klientelu, která obvykle nejdéle vzdoruje slábnoucí ekonomice.

Během hodinového rozhovoru MF DNES s regionálním ředitelem firmy Hermes Lucem Hennardem se v jediném českém obchodě v Pařížské ulici v Praze prodaly tři kabelky celkem za 770 tisíc korun. Na předvánoční nákup těsně před vyhlášením rekordních firemních výsledků se zastavil i šéf ČEZ Martin Roman (reportérka MF DNES slíbila neprozradit překvapení).

Rekonstruovaný obchod v Praze je jediný v někdejším východním bloku s výjimkou Ruska a Češi obvykle tvoří až třetinu zákazníků, zbytek jsou turisté. S krizí se situace obrátila, protože Američané a Japonci nyní méně cestují. Zvláštní slevy nejznámějších kabelek Birkin a Kelly však nehledejte. Firma dvakrát do roka vyprodává starší kolekce, dává o tom vědět jen stávajícím klientům. Nejbližší výprodej se plánuje na druhou polovinu ledna.

Ve které z devíti zemí, jež máte na starosti, se daří firmě nejlépe?
Asi v Německu. Ekonomická situace není v současné době jednoduchá (evropské prodeje Hermesu za poslední čtvrtletí klesly o 0,2 procenta, pozn. red.), ale tržby nám globálně stále rostou a firma expanduje. Minulý týden jsme otevřeli obchod v Oslu, před měsícem jsme zrenovovali ten v Düsseldorfu.

Kolik stála přeměna pražského obchodu?
Obvykle při rekonstrukci investujeme okolo 10 tisíc eur do čtverečního metru. Pařížskou jsme rozšířili z 60 m2 na 110 m2, nová, zadní část obchodu byla dříve byt (rekonstrukce tedy mohla přijít na 28 milionů korun, pozn. red.). Je snazší přesvědčit zákazníka o koupi ve velkém, světlém obchodě než v malém. Obvykle design obchodu měníme jednou za osm či devět let, aby se nám investice vrátila.

Kde budete v nejbližší době otvírat nové obchody?
V San Diegu a v Číně, tam příští rok zhruba pět (dnes jich tam je včetně Hongkongu a Macaa 23). Letos jsme otevřeli první obchod v Indii, v Novém Dillí. Ve východní Evropě žádné konkrétní plány nemáme, ale chceme si obhlédnout Bratislavu a Varšavu. Jsme opatrní.

V polovině loňského roku jste otevřeli obchod na Wall Streetu, krize zrovna začínala. Americké prodeje sice za poslední čtvrtletí vzrostly o 8,3 procenta, ale nebylo to poněkud nešťastné rozhodnutí?
Otevřeli jsme ještě před vypuknutím krize. Příprava nového obchodu trvá dva roky i víc, takže jsme nemohli tušit, co přijde. Teď například připravujeme rekonstrukci obchodu v Antverpách, která má být hotová v roce 2010.

Jaká opatření Hermes podnikl v souvislosti s finanční krizí?
Krize se nás dotkla méně než ostatních firem v branži, jsme stále růstoví, i když růst zpomalil. Že je méně lidí připraveno utrácet, jsme zaznamenali nejvíc ve Španělsku.

Podle pololetní zprávy Hermes meziročně prodal zhruba o pět procent méně hodinek, šperků a nádobí. Proč se zrovna tyto výrobky méně prodávají?
To nedovedu říct, liší se to v jednotlivých zemích. Podle mých informací prodeje hodinek v Belgii vzrostly asi o deset procent, skvěle se tam prodávají i šperky. Je to dáno tradicí. Hodinky Hermes s dvojitým řemínkem jsou v Belgii typickým dárkem pro mladé dívky, když dokončí studium.

Analytici Bain & Co. předpovídají oboru luxusního zboží v příštím roce pokles tržeb. Co si o takovém výhledu myslíte?
Nevidím do budoucna. Co se týká mého regionu, očekáváme nějaké obtíže, ale jsme optimističtí. Budeme dále expandovat a renovovat obchody.

Uvažujete kvůli oživení prodejů o tom, že byste nabídli zákazníkům slevy, případně dárek k nákupu zdarma?
Ne, to není politika Hermesu. Nemáme potíže, proč bychom to dělali?

Co se děje se zbožím, které Hermes neprodá?
Je stále v obchodě. Manažeři jednotlivých obchodů si musí umět objednat tolik zboží, kolik jsou schopni prodat. Dvakrát ročně jedou do Paříže do centrálního skladu Hermesu pro objednané zboží. Dva týdny v roce v našich obchodech probíhají výprodeje starých kolekcí. Neděláme na to žádnou reklamu, je to spíš služba pro stávající zákazníky.

Hermes letos vstoupil do společného podniku se stavitelem luxusních lodí Wally. Znamená to, že teď budete vyrábět i lodě s vaším logem?
S výrobcem známých jachet chceme vytvořit vlastní loď Wally-Hermes. Podobně jsme spolupracovali s Bugatti nebo s výrobcem helikoptér Eurocopter.

Spekuluje se, že dědicové Hermesu, vlastnící 72 procent akcií, prodají společnost konkurenční PPR (vlastní značku Gucci), popřípadě do náruče LVMH (má značku Louis Vuitton). Co je na tom pravdy?
Absolutně nic, firma zůstane v rukou rodiny. Řada dědiců zakladatele Thierryho Hermese je dnes ve vedení firmy.

Cena akcie Hermesu se minulý týden kvůli finančním spekulacím dostala velmi vysoko, až na 118 eur. Například analytici ze společnosti Exane tvrdí, že reálná cena je lehce nad 70 eury. Co si o tom myslíte?
Jako akcionář jsem samozřejmě rád, že je cena vysoko, ale s výkyvy počítám. Dívám se do vzdálenější budoucnosti a výhled je skvělý, akcie budou růst spolu s výsledky firmy.

Firma průběžně zpětně odkupuje akcie - do jaké výše v tom bude pokračovat?
Je to pravda, rodina chce mít větší kontrolu nad společností. Na podrobnosti se budete muset zeptat někoho jiného.

Kvůli cenovému rozdílu si zákazníci z Asie jezdí kupovat luxusní zboží do Evropy, někteří pak doma toto zboží se ziskem prodávají dál. Jak se s tím vypořádáváte?
Zejména v Japonsku se prodávají luxusní značky dráž. Bojujeme proti těmto spekulativním nákupům, chceme, aby lidé nakupovali v našich obchodech doma. Problém se týkal především kabelek Birkin (pojmenovaných podle slavné francouzské herečky Jane Birkinové, pozn. red.). Je pravidlo, že jednomu klientovi prodáme pouze jednu kabelku ročně. Naštěstí už se to téměř neděje, nelegální prodejci zmizeli.

Takže každý zákazník musí nahlásit své jméno?
Samozřejmě, že když chce někdo zůstat v anonymitě, respektujeme to. Nicméně spolupracujeme s Global Refund, která zprostředkovává turistům vracení daně z přidané hodnoty, a tam musí žadatelé své jméno uvést.

Platí ještě, že na kabelky Birkin existuje čekací listina?
To fungovalo pro USA, Francii a Japonsko, ale zrušilo se to kvůli předbíhání. Většinou máme několik kusů v obchodech, ale pokud zákaznice požadují určitou barvu a velikost, trvá výroba na objednávku jeden rok.

Luc Hennard

Rozený Belgičan začal kariéru v hamburgerovém řetězci Quick. Poté přešel k výrobci luxusní čokolády Godiva a stal se manažerem pro země Beneluxu.

V tomto teritoriu od roku 2002 šéfoval i výrobci luxusního zboží Hermes a postupně přibral i Dánsko, Norsko, Švédsko. Před rokem mu přibylo Německo, Rakousko a Česká republika.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Švédsko se připravuje na válku. Investuje nejen do energetické infrastruktury

24. dubna 2024

Švédsko se připravuje na možný válečný střet s Ruskem. V současné době se zaměřuje zejména na...

Na léto jsme připraveni. Letiště Heathrow čeká nejrušnější sezonu v historii

24. dubna 2024

Největší londýnské letiště očekává letos historicky nejrušnější letní prázdninovou sezonu. Počet...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...