Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Školní potřeby letos podražily. Rodiče prvňáků utratí nejvíc za aktovku

  16:00
Sešity, tužky, pera, pastelky nebo přezůvky. Rodiče školáků letos za pomůcky pro své děti utratí přes čtyři miliardy korun. Podobně vysokou částku zaplatí i za zájmové kroužky. Ve výbavě prvňáků je nejdražší aktovka.

| foto: Jiří KoťátkoMAFRA

Premiéru v lavicích zažilo v úterý 118 tisíc prvňáčků. Kromě nových zážitků na ně a hlavně na rodiče čekal dlouhý seznam věcí, který budou ve škole potřebovat.

„Je toho hodně. Do první třídy musíme koupit kromě batohu a penálu třeba také pero a náplně, sešity, desky, kufřík na výtvarné potřeby, box pod lavici, cvičky, umělohmotná písmenka, smazávací tabulku s fixami nebo kartu do jídelny,“ popisuje matka prvňačky Kláry z Lysé nad Labem.

Rozvrh - Zpatky do školy

Až tři čtvrtiny českých rodičů přitom přiznávají, že nástup dítěte na základní nebo střední školu výrazně zatíží rodinný rozpočet. Podle průzkumu agentury Ipsos pro společnost Profi Credit vyjde vybavení prvňáčka rodiče v průměru na 3 752 korun. U středoškoláka je to skoro o polovinu víc.

„Při nákupech školních potřeb pro dva syny sáhneme s manželem pokaždé do rodinných rezerv,“ potvrzuje náročnost výdajů Radka z Uherského Hradiště. „Nejvíc peněz dáme za SRPŠ a jazykové učebnice.“

Radčin desetiletý syn platí na prvním stupni poplatek 350 korun, patnáctiletý na víceletém gymnáziu 500 a další výdaje jsou hlavně za učebnice angličtiny a francouzštiny a za roční příspěvek na výtvarnou výchovu, ten je 450 Kč. Celkově rodinu dvě děti ve škole přijdou na 5 až 7 tisíc korun.

Hlouběji do kapsy rodiče musejí sáhnout i v průběhu celého školního roku. U prvňáčků dají za roční školní docházku něco přes 11 500 korun, u středoškoláka dokonce přes 20 000 korun. Největšími položkami jsou kroužky, školní pomůcky a oblečení. Nejdražší položkou na zářijovém školním nákupním seznamu je pro rodiče dětí v první třídě aktovka. V setu s penálem a sáčkem na cvičky se kvalitní brašna do školy dá pořídit od 2 000 korun.

Rodiče dají na kvalitu

Stále více přitom rodiče při výběru preferují kvalitu výrobku. Při koupi školní aktovky nebo batohu se zaměřují primárně na ergonomické a bezpečnostní prvky a až poté je zajímá design výrobku.

To potvrzuje také nákupčí papírenského sortimentu ve společnosti Tesco Anton Čižmárik. „Obecně se dá říci, že se zákazníci při výběru školních potřeb přiklánějí více ke kvalitnějším produktům, čemuž odpovídá i narůstající průměrná hodnota nákupu tohoto sortimentu.“

Náklady na školní výbavu se liší podle toho, zda jde dítě do první třídy, nebo nastupuje do vyššího ročníku. Cena závisí také na tom, co zajišťuje škola a co mají zajistit rodiče. „Pro prvňáčky je určitě potřeba mít dostatek kvalitních pastelek a tužek číslo 2. Pera není potřeba zatím pořizovat, děti jimi píšou až od ledna. V průměru si tak rodiče musejí k ceně aktovky připočíst ještě 1 000 Kč,“ uvedla Jana Martínková ze společnosti Activa.

Zpátky do školy

Podle rodičů, kteří se z menšího města přestěhovali na vesnici, jsou výdaje na základní škole nejnákladnější v první třídě. „U nás na pomůcky do školy přispívá obec. Když jsme byli ve městě, škola si musela pomoci sama a veškeré náklady pak zaplatili rodiče.“

Cena výbavy staršího školáka závisí na tom, zda je potřeba pořídit nový batoh. „Za sešity, obaly, pera, lepidla, pastelky, tempery, vodovky a další potřebnou výbavu zaplatí rodiče starších školáků kolem 1 500 Kč,“ dodává Martínková.

Rodiče školní pomůcky nejčastěji nakupují v supermarketech nebo hypermarketech. Stále více také využívají nákupu přes internet. E-shopy hledají nové příležitosti jak obohatit svůj sortiment o zboží s vyšší marží. Letos proto rozšířily svoji nabídku v oblasti dětského i školního zboží.

O své zákazníky bojují internetové obchody nabídkou dopravy zdarma i sezónními slevami. Ty se pohybují kolem 10 procent.

Školák loni a letos

Základní výbava pro prvňáka podle analýzy společnosti Česká distribuční z letáků podražila oproti minulému roku o 760 Kč, a stojí tedy víc než 4 800 korun. V minulém roce to podle bylo přes 4 100 korun.

Tento rok utratí rodiče na začátku školního roku v průměru 3 903 Kč za jednoho školáka, což je o čtyři sta korun víc než vloni. Na pomůcky z toho půjde 2 034 Kč a na kroužky 1 869 Kč. Vyplývá to z aktuálního průzkumu mezi pěti sty respondenty, který pro společnost Provident provedla výzkumná agentura TNS.

Podle analýzy letákových slevových akcí obchodních řetězců, kterou provedla společnost Česká distribuční, se průměrné ceny školních potřeb drží na stejné výši jako loni. Ceny batohů a aktovek ale meziročně vzrostly o 12 procent.

Pokud lidé využijí nabízených slev, mohou ji pořídit až o třetinu levněji. Průměrná sleva na školní potřeby v letácích řetězců letos dosahuje 32 procent. Vloni to bylo 33 procent a předloni dokonce 35 procent.

Za školní pomůcky dají Češi na začátku školního roku 4,2 miliardy korun, což je o 200 milionů víc než loni. Jak vyplývá z průzkumu agentury TNS pro Providen Financial, průměrná částka utracená za pomůcky pro jednoho školáka je 2 715 korun. Další téměř čtyři miliardy rodiče zaplatí za zájmové kroužky pro své děti.

Kroužky se prodraží

Náklady přímo spojené se školou nejsou zdaleka jediné, které rodinný rozpočet zatíží. Jakmile odstartuje nový školní rok, dítě začne chodit často i do několika zájmových kroužků.

Podle výzkumu společnosti Provident se v rodině s jedním dítětem výdaje na kroužky pohybují u průměrné částky 1 869 Kč. V rodinách, kde jsou dvě děti je to 3 555 korun. Skoro čtvrtina domácností se dvěma školáky však uvádí, že na kroužky dává víc než 5 tisíc korun.

„V říjnu nám k nákladům na školu přibudou kroužky. Mladší syn bude chodit na klavír, do gymnastiky a na dramaťák. Starší syn se letos přihlašuje na badminton. Odhaduju, že za pololetí za oba syny zaplatíme skoro pět tisíc,“ doplňuje Radka.

Kapesné na kartu

S novým školním rokem rodiče přemýšlejí také o tom, jak dávat svým potomkům peníze na kapesné. Každé dítě má jiné výdaje a jinou spotřebu peněz na školní potřeby, koníčky i zábavu. Některé banky proto rodičům nabízejí platební karty, které jsou určené hlavně dětem od 6 do 14 let.

Na dobíjecí bezkontaktní karty rodiče pošlou dítěti peníze, které se dají použít při placení v obchodech, přes internet nebo pro výběr z bankomatu. Tyto karty nejsou svázané s bankovním účtem, ale pouze s číslem mobilního telefonu, na který přijde SMS zpráva vždy, když dojde k výběru nebo platbě.

Další možností pro děti od deseti let je dobíjecí bezkontaktní karta spojená s mobilní aplikací. Díky ní mají rodiče nejenom přehled o výdajích svého potomka, ale skrze on-line systém jej můžou zapojit i do finančního hospodaření. Aplikace dítěti umožňuje odkládat peníze stranou a šetřit. Spoří tak moderním způsobem na internetu.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...