Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

Autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | foto: Martin Adamec, MF DNES

Školní autobusy v Ústeckém kraji vyjedou, slíbil DPÚK

Školáci i jejich rodiče v Ústeckém kraji přišli o jednu velkou starost - jak se dostat v pondělí do školy. Dopravní podnik Ústeckého kraje přislíbil, že vypraví všech 592 školních spojů. Kvůli sporům o peníze, které má dopravní podnik s krajem, panovala dosud kolem těchto linek nejistota.

„DPÚK pojede všechny školní spoje, a to přesto, že za ně zatím nedostal přes příslib kraje zaplaceno,“ uvedl mluvčí dopravního podniku Marek Ženkl.

Vedení kraje přesto vyjednává o zajištění náhradní dopravy. „Zatím nevím, co jejich prohlášení obsahuje. Náhradní dopravu ale stejně budeme zajišťovat. DPÚK neustále porušuje sliby a zákony, nemáme proto jistotu, že vyjedou. V pondělí autobusy vypraví, ale co když v úterý ne?“ řekl ČTK ústecký hejtman Jiří Šulc.

Pro případ, že by k další krizi autobusové dopravy došlo, zřídil krajský úřad bezplatnou krizovou telefonní linku 800 876 011. - více zde

Kraj má s DPÚK dlouhodobé spory. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč.

Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů.

DPÚK zřejmě zneužil pozici, míní Pecina
Podle předsedy antimonopolního úřadu Martina Peciny zřejmě Dopravní podnik Ústeckého kraje zneužil na počátku srpna své dominantní postavení. A to i přesto, že mu finanční situace neumožňovala nadále spoje provozovat.

Svůj záměr přerušit provoz spojů totiž podnik oznámil kraji s pouze pětidenním předstihem. A to je podle Peciny nedostatečné.

„Dopravní podnik tím, že vyrozuměl Ústecký kraj o svém záměru přerušit provoz vybraných spojů na autobusových linkách pouze s pětidenním předstihem a tento provoz skutečně ke stanovenému datu přerušil, naplnil skutkovou podstatu zneužití dominantního postavení,“ sdělil Pecina.

Dodal ale také, že ani po dominantním dodavateli služeb nelze spravedlivě požadovat, aby své služby poskytoval za situace, kdy je jejich poskytování trvale ztrátové.