Úterý 28. září 2021, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 28. září 2021 Den české státnosti

Vaření v době post-covidové. Domácí kulinářství pomáhá školám vaření

Školy vaření mají za sebou těžké období. Během pandemie musely úplně zavřít, nemohly pochopitelně vydávat přes okénko jako restaurace. Přišly také o firemní klienty, společné teambuildingy aktuálně moc nefrčí. Teď však nabírají druhý dech. A některé z nich jsou v provozu i přes léto, což dříve nebývalo zvykem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Bison & Rose s.r.o.

„Zájem o kurzy vaření po covidu je větší, než jsme očekávali. První kurzy byly dojemné a obsazenost kurzů od otevření do léta byla na 80 až 100 procent,“ říká ředitelka Gourmet Academy Martina Muldoon.

„Po pandemii, tedy po lockdownu, se poptávka určitě zvedla. Lidé hledají způsob, jak se po ‚rozvolnění‘ pobavit,“ dodává Monika Křemenová ze školy vaření Chefparade.

Během prázdninových měsíců celkově poptávka trochu klesla, protože lidé „prchají“ z města a nechtějí trávit čas v kuchyni. Přesto jsou v mnoha pražských školách vaření i v červenci a srpnu některé kurzy už obsazené.

Při pandemii se lidé stravovali doma a trávili víc času v kuchyni. „Nyní chtějí v tomto směru doplnit ‚vzdělání‘. A nejen to. V prodejnách Potten & Pannen – Staněk jsme zaznamenali výrazný nárůst prodeje kuchyňského nádobí, od robotů, hrnců, pánví až po formy na bábovky. Lidé v době covidové začali více vařit a dovybavovat si své kuchyně, investovat do kvalitního nádobí,“ říká Muldoon.

Češi platí za obědy rekordní částky. V Plzni utrácejí více než v Praze

A dodává, že k nejpopulárnějším dlouhodobě patří kurzy zaměřené na různé úpravy masa. „Ve srovnání s dobou před covidem se výrazně navýšil zájem o kurzy pečení. Vede česká cukrařina s Josefem Maršálkem, odpalovaná těsta, kynutá těsta, koláče plus pečení domácího chleba a pečiva,“ říká Muldoon.

„Zájem se mění také na základě ročního období a měnících se trendů gastronomie,“ říká Křemenová. Na trhu došlo i k drobnému přesunu. Chefparade loni opustil prostor na Žižkově, nově v něm bude „vařit“ škola Ola Kala.

„Naskytla se možnost rozšířit aktuální prostor v Holešovicích, který jsme během pandemie celý zrekonstruovali. Máme tu v současné době namísto dvou studií tři, v novém kabátě včetně všeho vybavení. Je pro nás jak dostupností, tak z organizačních důvodů praktičtější mít všechna studia na jednom místě,“ říká Křemenová. Nedávno otevřeli i Chefparade Statek nedaleko Mladé Boleslavi.

Školy vaření obvykle sázejí hlavně na veřejnost. A mírně převažují lidé, kteří dostanou kurz vaření nebo pečení jako dárek. Ale třeba noví majitelé školy Ola Kala se těsně před pandemií snažili ve větší míře oslovit i jiné zákazníky.

„Firemní zákazníci se hledají lépe, objednají si kurz pro velkou skupinu. Než jsme museli kvůli vládním opatřením proti covidu zavřít, dostal se z pohledu obratu poměr mezi firemními zákazníky a veřejností postupně půl na půl,“ říká spolumajitel Ola Kala Petr Rýdl. Školu koupili společně s manželkou v roce 2018.

Z pohledu byznysu jsou proto právě firemní akce pro školy vaření důležité, protože jim vynesou víc. Žádná se však nezaměřuje výhradně na ně, je to totiž zároveň větší riziko. Když přijde krize, bývají podobné akce mezi prvními, které firmy škrtnou. Rýdl říká, že i nyní jsou firmy stále opatrnější. A pokud už se rozhodnou třeba teambuilding spojený s vařením udělat, samy přijmou přísnější opatření, než aktuálně vyžaduje stát.

S propagací pomáhají celebrity

Školy také často lákají na celebrity v oboru, věhlasné šéfkuchaře. Své kurzy v Kulinářské akademii Grosseto vede třeba také vítězka soutěže amatérských kuchařů MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková. „Za čtyři hodiny z vás nikdo neudělá MasterChefa, ale když si odnesete základ na omáčku, techniku přípravy ryby a masa a základní recept na těsto a krém z dezertu, můžete doma zazářit,“ říká Nemčková.

Velký test těstovin: Většina Čechů zvolí fusilli. Není však vrtule jako vrtule

Čerstvá absolventka prestižní kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně může přitáhnout k zájmu o vaření i mladší generaci. „Za rok studia v Londýně si více věřím nejenom ve vaření a pečení, ale i v organizaci a pohybu po profesionální kuchyni. Získala jsem širší přehled o surovinách, jejich bezezbytkovém zpracování a náhled na ekonomiku profi kuchyně,“ říká mladá kuchařka.

Lektor na kurzu musí podle ní umět během kurzu zaujmout a předat zkušenosti jak lidem, kteří vaří prvně v životě, tak těm velkým nadšencům. Oba se přitom mohou sejít v jedné skupině.

  • Nejčtenější

Berlíňané v referendu odsouhlasili vyvlastnění čtvrt milionu bytů

Přes 56 procent Berlíňanů hlasovalo v nedělním referendu za vyvlastnění bytů velkých pronajímatelů, které má ve městě...

Obří dluhy čínského developera straší celý svět, už klesly akcie v USA

Čínský realitní kolos Evergrande zápasí s bilionovými dluhy. Kvůli tomu v pondělí výrazně klesaly indexy amerických i...

Polsko má platit denně půl milionu eur za to, že nezastavilo těžbu v dole Turów

Polsko má podle soudu EU platit denní pokutu půl milionu eur za to, že nezastavilo těžbu v dole Turów. Sankci má platit...

Toaletní papír na „příděl“, řekl americký řetězec. Hrozí nedostatek zboží

Americký obchodní řetězec Costco zavedl ve svých obchodech limity pro nákup toaletního papíru, papírových ubrousků...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třetina pracovníků pošty bude od středy stávkovat, budou pracovat pomaleji

Devět tisíc zaměstnanců České pošty bude od 29. září do 1. října stávkovat. Protest dvou menších odborových organizací...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Politické sázky táhnou. Zájem vzbuzuje i Volný blok nebo Pavel Novotný

Politické sázky jsou u Čechů stále oblíbenější. V letošním roce na nich prosázeli už několik desítek milionů korun, ty...

Elektřina od sousedů. Výrobu v Evropě přebírají komunity, v Česku zatím ne

Výroba elektřiny byla dlouhá léta spojena výhradně s velkými společnostmi. Evropa však stále více směřuje k...

Privátní lety častěji míří k moři. Pronájem za sto tisíc neodradil

Privátní lety již nejsou jen výsadou vysoce postavených manažerů či finančních ředitelů. Na dovolenou soukromými...

Nejbohatší mezi Čechy a Slováky je poprvé žena, manželka zesnulého Kellnera

Žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků, který sestavuje týdeník Euro, letos poprvé vládne žena. Renáta Kellnerová v roli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Marek Ztracený na koncertě spadl z pódia na hlavu a skončil v nemocnici

Zpěvák Marek Ztracený bude na koncert v Pardubicích dlouho vzpomínat. Během vystoupení si nevšiml, že je už na okraji...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...