Odboráři Škody Auto budou zítra s vedením firmy licitovat o růstu mezd již poosmé.

Odboráři Škody Auto budou zítra s vedením firmy licitovat o růstu mezd již poosmé. | foto: Petr Buček, iDNES.cz

Škoda se s odbory na růstu mezd zatím nedohodla

  • 30
Napětí v nejoblíbenější české firmě Škoda Auto by se dalo krájet. Automobilka se totiž zatím nedohodla s odboráři na růstu mezd. Na jednání má však už jen dva dny. Pokud do té doby nepodepíše s odboráři novou smlouvu, vstoupí odbory do stávky. Oba partneři se u jednacího stolu sejdou opět zítra.

Automobilka Škoda Auto se s odbory na dnešním sedmém kole jednání o růstu mezd opět nedohodla. "Zhruba po dvou hodinách jednání se obě strany dohodly na přerušení s tím, že se znovu sejdeme v pátek," řekl iDNES.cz mluvčí automobilky Jaroslav Černý.

Firma podle něj přišla na jednání s novým návrhem. Jaký byl a jak na něj odboráři reagovali však odmítl komentovat.

"Po každém jednání s vedením společnosti zasedá naše podniková rada, která se dohaduje na dalším postupu," vysvětlil včera iDNES.cz postup jednání odborů jejich šéf  Jaroslav Povšík.

Páteční, již osmé kolo jednání, bude zřejmě poslední, které by dokázalo předem avizovanou stávku ještě zvrátit. V sobotu totiž vyprší platnost současných mzdových dohod. "Pokud se do pátku nedohodneme, nedovedu si představit, že bychom celou agendu spojenou s úpravami všech smluv dokázali do konce března zvládnout," řekl Povšík.

Při pondělním jednání automobilka zvýšila nabídku na růst tarifních mezd na 7,5 procenta z původních 6,1 procenta. (více zde) Při započtení nárůstu dalších složek mezd by to podle firmy představovalo zvýšení mezd o více než deset procent.

Odbory žádají růst tarifů o 17 procent a nabídku podniku označily za nevýrazný posun.

Pokud by odbory prosadily všechny své požadavky, znamenalo by to růst celkového objemu mezd o 24 procent. Firma takový požadavek odborů již dříve označila za nereálný. Průměrná dělnická mzda v automobilce byla loni podle odborů 22 057 korun.

Pokud by se odboráři s vedením do konce března nedohodli a firma zavedla platy podle zákona, jsou odbory podle dřívějších slov Jaroslava Povšíka připraveny vstoupit do spontánní stávky. "Stávkovat bychom začali nejpozději druhý dubnový týden," uvedl odborový předák.

Odbory na podporu svých požadavků uspořádaly již minulý týden přes 50 informačních mítinků, na které přišly asi dvě třetiny z 23 tisíc zaměstnanců. - více zde

Při svých požadavcích odbory poukazují na výborné výsledky podniku, kterému loni čistý zisk vzrostl o 40 procent na rekordních 11,06 miliardy korun.

V kolínské automobilce TPCA se firma a odbory dohodly na letošním růstu mezd o 7,5 procenta. Průměrná mzda ve výrobě se tak zvýší na 23 tisíc korun.

Ve slovenské divizi německé automobilky Volkswagen letos stoupnou mzdy o 7,5 procenta.

,