V závodu Škody chce nový vlastník zřídit globální vývojové centrum pro turbíny.

V závodu Škody chce nový vlastník zřídit globální vývojové centrum pro turbíny. | foto: Škoda Power.

Škoda Power přešla do jihokorejských rukou. Doosan ji koupil za 11,5 mld. Kč

  • 6
Plzeňský výrobce turbín Škoda Power má nového majitele. Sto procent akcií firmy dnes získaly jihokorejské strojírny Doosan Heavy Industries & Construction (DHIC). Za českou firmu zaplatily 11,5 miliardy Kč.

Nejvyšší vedení v tuzemské společnosti zůstane, připojí se k němu však někteří členové řídícího týmu společnosti Doosan.

Česká společnost si zachová svoji prestižní značku Škoda a ponechá si i hlavní provozní základnu v Plzni. V místním závodu chce nový vlastník zřídit globální vývojové centrum pro turbíny.

"Skupina Doosan získává zásadní technologie v oboru turbín, a doplňuje tak své komplexní možnosti ve výrobě energetických zařízení. Díky této transakci se stává jedním z předních světových výrobců elektrárenských zařízení," uvedl prezident a generální ředitel DHIC Geewon Park.

DHIC odkoupila prestižního českého výrobce od jeho mateřské společnosti Škoda Holding. Jihokorejská společnost očekává, že jí díky transakci do roku 2020 vzrostou tržby o 5,3 bilionu wonů, což je přibližně 75 miliard Kč.