Bouřka se přehnala 13. července 2021 večer nad Prahou.

Bouřka se přehnala 13. července 2021 večer nad Prahou. | foto: ČTK

Bouřky snadno zničí elektroniku. Elektrickou síť chrání jen 40 procent Čechů

  • 146
Podle průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Schneider Electric devět z deseti Čechů zažilo v souvislosti s bouřkou výpadek proudu, čtvrtině respondentů pak přepětí v síti vyřadilo z provozu nějaký elektrický přístroj. Přesto se však proti bleskům většinou nechrání, nějakou formu prevence volí jen 40 procent lidí. Nejčastěji se jedná o přepěťovou ochranu, záložní zdroje či jejich kombinaci.

Téměř každý týden v létě upozorňují meteorologové na možnost příchodu silných bouřek. Poškození ale nepřináší jen prudký vítr a déšť, ale i samotné blesky. Následné kolísání napětí zaznamenalo 40 procent Čechů. 90 procent zažilo výpadek proudu. Následkem může být poškození některých citlivějších přístrojů. Bezmála 23 procent respondentů v průzkumu uvedlo, že takto o nějaké elektronické zařízení přišlo.

„Téměř polovina Čechů udává, že se nějakého poškození majetku v souvislosti s bouřkou obává. Výrazně častěji to pociťují lidé v menších obcích, zatímco ve velkých městech obyvatelé riziko trochu podceňují,“ uvádí Petr Baudyš z divize Secure Power společnosti Schneider Electric. Ve srovnání s loňským průzkumem jsou lidé trochu nervóznější, v roce 2020 se poškození domácnosti vlivem bouřek a blesků obávali čtyři lidé z deseti.

Pokud lidé svou domácnost chrání, volí především přepěťovou ochranu. Činí tak každý třetí respondent. 

„Toto řešení chrání připojená zařízení před přepětím v napájecí síti, které může nastat nečekaně z různých příčin a dokáže poškodit nebo úplně zničit připojená zařízení,“ říká Baudyš. 

Na Lounsku neřádilo tornádo, ale nejspíš bouřkový jev zvaný downburst

Opatření není drahé, nákup se pohybuje v řádu stovek korun. Může však ochránit domácí přístroje v hodnotě desítek či stovek tisíc korun. Přepěťová ochrana ale nepomáhá uživatelům při výpadku proudu. K takovému účelu jsou určena jiná zařízení - záložní zdroje (UPS).

Výrazně méně respondentů, jen asi 8 procent, volí buď záložní zdroj, nebo jeho kombinaci s přepěťovou ochranou. UPS zásadnímu vybavení pomůže překlenout chvíle výpadku proudu a některá zařízení ochrání i před kolísajícím napětím. Domácnostem přitom obvykle stačí zařízení o výkonu do 500W. Majitelům se vyplatí zabezpečit především routery, počítače, televize, herní konzole, ale i domácí kotle.

„Dobrou zprávou ale je, že každý desátý respondent uvažuje o tom, že nějakou formu ochrany pro domácí elektrickou síť pořídí,“ uzavírá Baudyš.

Bouřka připraví firmy o zásadní data

Zatímco v domácnostech dokáže bouřka vyřadit z provozu například televizi, kotle a jinou elektroniku, firmy může zásah blesku přijít velmi draho.  

Velká část společností je digitalizovaných, potřebují zajistit internet, a především pracují s obrovskou porcí dat. Právě ta mohou být při bouřce a chybějícím zabezpečení ve značném ohrožení.  Odborníci pak doporučují, aby se firmy zaměřily na ochranu kritických zařízení, velmi důležité je zálohování serverů, síťových prvků, racků, distribuce energie, chlazení u serveroven. Ohrožené jsou ale i pracovní stanice, výrobní zařízení, ústředny a skladiště.

Firmám se tak vyplatí investovat do profesionálního řešení, jehož výkon dokáže zajistit potřebnou ochranu napájení, a přitom zůstává ekologický.