Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela při tiskové konferenci ve Sněmovně 14. července 2022 | foto: Petr Topič, MAFRA

Energetická pomoc by letos mohla být až pět tisíc korun, řekl Síkela

  • 89
Ministr průmyslu Jozef Síkela zvedl horní strop energetické pomoci, na kterou by mohly domácnosti ještě letos dosáhnout. Podle jeho vyjádření pro Českou televizi by to mohlo být až pět tisíc korun. V minulých dnech se hovořilo o částce v průměru kolem dvou tisíc korun.

„V tom optimálním případě se ta domácnost dostane až na 17 500 korun pomoci od státu, s tím, že v takovém případě až 5 000 korun té pomoci dostane ještě v tomto roce,“ řekl Síkela ČT.

Stále však není jasné, podle čeho a jak se určí konečná částka pro jednotlivé typy domácností v bytech, domech či připojených na centrální teplo. Vláda se stále odvolává na zveřejnění příslušného nařízení, které by mělo vše přesně stanovit. Světlo světa by podle posledních informací mělo spatřit v srpnu.

Jisté však už je, že pomoc bude rozdělená na dvě částky. Vláda to tak chce kvůli rozložení dopadů do dvou rozpočtů - toho letošního a toho na rok 2023. „Všechny částky, tak jak byly avizovány, vyplaceny budou. Jediné, co jsme udělali, je, že jsme potřebné prostředky rozdělili do příslušných rozpočtů. Asi čtvrtinu z celkových 66 miliard jsme alokovali na tento rok a zbytek na ten příští,“ řekl Síkela TV Nova.

Pomoc by měla domácnostem dorazit ve formě slevy, kterou jim dodavatelé energií mají promítnout do záloh, ideálně ještě před začátkem topné sezony.