Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Šik a Skořepa půjdou před soud kvůli ztracené půlmiliardě z ČKA

  • 11
Případ ztracených 500 milionů korun z dceřiné společnosti České konsolidační agentury společnosti Galileo Real půjde před soud. Pražské městské státní zastupitelství totiž v kauze obžalovalo bývalého manažera dceřiné firmy Jana Šika a podnikatele Miloše Skořepu.

"V případu ČKA byla v pátek podána obžaloba na dva obviněné k pražskému městskému soudu. Na jednoho je obžaloba podána pro podvod, na druhého pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Jména uvést nemohu," řekla iDNES.cz mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Dodala, že jména obžalovaných uvést nemůže, ale jedná se o případ, ve kterém policie navrhla v této kauze obžalovat dva muže loni v listopadu. - čtěte Policie navrhla obžalovat dva lidi kvůli ztracené půlmiliardě z ČKA

"Muž, který je obžalován za podvod, je stíhán jako uprchlý," podotkla Zenklová.

Mužům hrozí několikaletý žalář

Z tohoto vyjádření je patrné, že z porušování povinnosti při správě cizího majetku je obžalován bývalý ředitel Galileo Real Jan Šik, který údajně v roce 2005 převedl peníze na soukromý zahraniční účet.

Z podvodu je pak obžalován podnikatel Miloš Skořepa, který podle obvinění peníze použil na své soukromé aktivity. Právě Skořepa zmizel do ciziny v roce 2007. Loni v únoru byl zadržen ve Spojených arabských emirátech a Česko od té doby podle mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitky Zinke čeká na jeho vydání v takzvaném extradičním řízení.

Pokud by soud oba muže odsoudil, mohli by za mřížemi strávit řadu let. Šikovi hrozí až osmileté vězení, Skořepovi až deset let.