Šestina českých domácností už je on-line

  • 21
Internet zvolna proniká do českých domácností. Podle rozsáhlého průzkumu Českého statistického úřadu má přístup k počítačové síti patnáct procent rodin, tedy asi každá šestá. Převážná většina z nich surfuje po webu přes klasickou telefonní linku.

Využití internetu z domova se ale dost výrazně liší podle jednotlivých regionů. Mezi první Prahou a posledním Olomouckým krajem je více než trojnásobný rozdíl. Zatímco v Praze mají přístup k síti téměř tři domácnosti z deseti, na Olomoucku to není ani jedna desetina.

Podobně vyznívá i srovnání práce s počítačem. Ze všech Čechů starších patnácti let už někdy použilo počítač 46 procent. Nejvíc uživatelů je opět v hlavním městě, nejméně v Olomouckém kraji.

Nejčastěji se PC používá doma pro soukromé účely, práce je až na druhém místě.

V internetu až za Estonci a Slovinci
V práci s internetem patří Česku třetí příčka mezi kandidátskými zeměmi. Po webu surfuje téměř 60 procent Estonců, 45 procent Slovinců a necelých 40 procent Čechů.

U České republiky se údaje mírně rozcházejí - podle zprávy ČSÚ už s internetem někdy pracovalo 34 procent Čechů starších patnácti let, průzkum agentury AISA dospěl k podílu 39 procent.

Ze zemí EU si nejlépe vedou Dánové, Švédové a Holanďané, zde se podíl „internetové“ populace pohybuje nad semdesáti procenty.

Unijní průměr dosahuje 54 procent, údaje za USA hovoří dokonce o 77 procentech.

PŘIPOJENÍ DOMÁCNOSTÍ K INTERNETU PODLE KRAJŮ
PŘIPOJENÍ DOMÁCNOSTÍ K INTERNETU PODLE KRAJŮ
Praha29 %
Jihomoravský19 %
Karlovarský16 %
Pardubický16 %
Vysočina16 %
Středočeský16 %
Zlínský15 %
Královéhradecký14 %
Liberecký13 %
Moravskoslezský12 %
Jihočeský12 %
Plzeňský12 %
Ústecký10 %
Olomoucký9 %
Pramen: ČSÚ

Procento Čechů, kteří někdy pracovali s internetem (podle věku, v procentech)