Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když důchod nestačí. Senioři v nájmu mají problém vyjít s penězi

  1:04
Zůstat ve stáří sám znamená pro desítky tisíc lidí také existenční pohromu. Zatímco osaměle žijící muži-senioři zaplatí za bydlení odhadem 70 procent svého důchodu, ženy-seniorky utratí za bydlení v pronájmu asi 80 procent svého důchodu, a v Praze a v Brně i mnohem více. Vyplývá to ze statistik, které zpracovala Rada seniorů ČR.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Podíl nákladů na bydlení na příjmech seniorů v Praze a statutárních městech vysoce přesahuje stanovenou hranici 40 procent. To není v Evropě obvyklé,“ říká předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Podle statistického úřadu se problém, kdy je senior sám na placení nájemného, týká 140 tisíc samostatně žijících důchodců z celkem 717 tisíc jednočlenných seniorských domácností. Osamělé ženy jsou na tom nejhůř, pokud zároveň nepobírají vdovecký důchod.

Senioři v ohrožení.

Praha je na tom podle propočtů Rady i statistik ČSÚ nejhůře – tady osamělý důchodce ve 40metrovém bytě s tržním nájemným podle Pernese nechá měsíčně 17 305 korun včetně poplatků za vodu a energie. Penze muže v Praze přitom podle České správy sociálního zabezpečení činí 14 421, u ženy 12 300 korun (s vdoveckým důchodem o 8 100 korun víc). Bez pomoci rodiny nebo státu se tedy neobejdou.

Rodina, nebo dávky

„V poradně jsme měli případ z Prahy 6, kdy seniorce poradce spočítal, že po zaplacení bydlení je minus 20 korun na den. Pokud nemá v takovém případě člověk našetřeno nebo děti, které by mu to mohly doplácet, má smůlu,“ říká mluvčí Rady seniorů Lenka Desatová.

Pokud nepomůže rodina, jsou tu sociální dávky – konkrétně příspěvky na bydlení a u nejchudších doplatek na bydlení. Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové se měsíčně vyplácí více než 55 tisíc příspěvků na bydlení do domácností, kde je aspoň jeden důchodce. „Slyšel jsem, že se někteří stydí to využívat. Říkáme svým členům, aby svým seniorům vysvětlili, na co mají nárok, a pomohli jim s tím,“ uvádí Milan Krček, výkonný místopředseda Občanského sdružení majitelů domů.

Sdružení nájemníků ČR se snaží ve spolupráci s neziskovými organizacemi podporujícími sociálně slabé v Česku prosadit německo-rakouský model stanovení nájemného. Každá obec by mohla stanovit ve spolupráci se soudy cenové mapy – rozmezí, kolik se smí v dané lokalitě za byt určitého typu účtovat na nájemném.

Drahota žene Čechy do nájmu, ve městech je ale tvrdá konkurence

Pro společnost, tedy pro stát, by bylo nejjednodušší přestěhovat tyto lidi do bytů se sníženým nájemným, které vlastní daná obec. Jenže to nejde.

„Obce rozprodaly odhadem 80 procent svého bytového fondu, který dostaly do vínku a neměly se o něj jak starat. Zastupitelstva obcí podlehla tlaku na odprodej bytů do soukromého vlastnictví a navíc sama neměla z čeho byty opravovat, tak se toho masově zbavovala. Tyto byty teď zoufale chybějí. Mluví se o výstavbě, ale nefunguje to,“ říká Milan Krček za Občanské sdružení majitelů domů.

Kdo to všechno zaplatí

Ministerstvo pro místní rozvoj už léta připravuje zákon o dostupném bydlení, kde by se obcím stanovila povinnost udržovat určité procento vlastních nebo dotovaných bytů v obci pro tyto účely. Zatím se ale nepodařilo shodnout na konkrétních podmínkách a především na tom, kde na to vzít.

Online srovnání penzijních spoření. Získejte až 6 360 Kč od státu každý rok.

Data Rady seniorů ČR ukazují, že nejhorší je situace v Praze, kde si bydlení v pronájmu senioři v podstatě nemohou dovolit, protože jeho cena převyšuje jejich důchod. Praha sice má 561 seniorských bytů, kde je nastaveno velmi nízké nájemné, konkrétně 60,6 Kč za metr čtvereční, ale podle dat rady v hlavním městě žije v pronájmu 30 289 osamocených seniorů.

Druhé a třetí místo v žebříčku měst nejhorších pro život osamělých důchodců zaujímá Brno a Zlín. Seniorkám tamní bydlení spolkne přes 90 procent jejich důchodu. Jak uvedla tisková mluvčí města Brna Radka Loukotová, moravská metropole sice disponuje obecními byty zvláštního určení, které tvoří buď byty bezbariérové nebo byty v domech s pečovatelskou službou, ale je na ně pořadník. I když město vlastní 1 245 takových bytů, čeká se na ně několik let.

„Na garsonku se čeká zhruba pět let, na 2+kk ještě déle. Na jeden byt čeká zhruba osm lidí,“ sdělila Loukotová. Počet bytů v těchto projektech nedostačuje. Podle předsedy Sdružení nájemníků Milana Taraby by problém mohla odstranit právě domluva mezi stranami podle německého vzoru.

„Německo a Rakousko přijaly legislativu, kde zavádějí cenovou mapu obcí: obec si u každého bytu po dohodě s organizacemi nájemníků, majitelů domů a soudy stanoví rozpětí ceny u každého bytu – podle jeho velikosti, typu, polohy, občanského vybavení – a tuto cenu zakonzervuje na pět let,“ vysvětluje Taraba. Zavedl to například Berlín nebo Drážďany. Oslovená ministerstva se podle něj ale zatím brání s tím, že by šlo o znovuzavedení regulace nájemného, která v Česku skončila v roce 2012.

Dnes se může nájemník bránit před přemrštěným zvýšením nájemného u soudu a argumentovat takzvaným místně obvyklým nájemným. Ten se určuje dvěma způsoby – například podle cen podobných bytů nabízených realitními kancelářemi.

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...