Senát navrhl oddálit zdražení cigaret

  • 3
Senátoři doporučili oddálit zvýšení spotřební daně u tabákových výrobků o měsíc. Cena cigaret by se tak měla v průměru o šest korun na krabičku zvednout nikoli v červnu, ale v červenci. Další zdražení, asi o sedm korun, by mělo nastat v dubnu 2006, ne už v lednu.

Odklad termínů má umožnit výrobcům a prodejcům dostatečnou přípravu na nová pravidla, souvisí i s délkou projednávání novely parlamentem.

Novelu daňové reformy nyní dostane k projednání Sněmovna. Ministr financí Bohuslav Sobotka už s připomínkami Senátu předběžně souhlasil.

Senátoři zároveň navrhli vyškrtnout až stotisícové sankce pro ty, kteří koupí cigarety za cenu jinou, než jaká je uvedena na kolku.

"Že jsou pokuty uvaleny na prodávající, to je naprosto v pořádku. Ale aby člověk, který bez nějakého úmyslu koupí náhodou cigarety za lacinější peníz, byl sankcionován až tak velkou částkou, to se nám zdálo jako velmi silné," řekl k této změně předseda senátního hospodářského výboru Milan Balabán (ODS).

Senát navrhl také další změny zákona o spotřební dani, které se týkají prodeje a výroby alkoholu. Například aby pořadatelé plesů a zábav mohli prodávat alkohol, když tři dny před akcí upozorní celní úřad.

 

,