náhledy
Selgen šlechtí plodiny tradiční metodou - křížením. Způsobů je však několik a patří mezi ně i ozařování.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Křížení spočívá ve výměně rodičů. Pracovnice odstřihne osiny a vyndá otcovské tyčinky. Místo nich dosadí otce s požadovanými vlastnostmi. Může to být třeba odolnost proti suchu, chorobám, vyšší výnos apod.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Jarní ječmen ve sklenících v mnoha kombinacích. V sedmi až devíti generacích ale firma naprostou většinu z nich vyloučí.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Kombinací je až padesát tisíc. Do státních zkoušek po zhruba deseti let míří třeba jen tři odrůdy.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Ve Stupicích u Prahy se šlechtí plodiny jen v první generaci. Další fáze probíhá na jiných stanicích.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Pole s ječmenem je složeno z malých políček oddělených uličkami. Každé skrývá jiné linie.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Pole je jedna velká laboratoř.
Autor: Dan Materna, MAFRA
Ivo Sedláček, generální ředitel firmy Selgen, která je největším tuzemským šlechtitelem.
Autor: Dan Materna, MAFRA