Sekt podáváme vychlazený na 6 až 9 °C.

Sekt podáváme vychlazený na 6 až 9 °C. | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Sekty potřebují jemné zacházení

  • 21
Šumivé víno - ať už pravé šampaňské nebo některý z dalších sektů na trhu - se díky lehkosti a osvěžujícímu tónu skvěle hodí k celé škále pokrmů. Musí se jen správně servírovat.

Sekt pozvolna vychladíme na teplotu 6 až 9 °C. Při otevírání nejprve musíme podle sommeliera Libora Nazarčuka odstranit kapsli (aluminiový, plastový nebo cínový obal zátky a hrdla).

Z lahve kolem hrdla ji snadno bez jakýchkoli zbytků odřízneme. Odřezanou část kapsle pak stáhneme. Palcem levé ruky pevně držíme zátku shora a pravou rukou za očko odmotáme agrafu (drátěný košíček držící zátku v láhvi). Láhev při otevírání držíme v úhlu 45 stupňů směrem od sebe a míříme někam, kde nikoho neohrozíme.

"Následuje první kritický moment," vysvětluje Libor Nazarčuk. "Na chvilku je potřeba palec uvolnit ze zátky, abychom mohli odstranit agrafu. Palec, který je pojistkou proti nenadálému předčasnému vystřelení zátky, musíme rychle vrátit zpět a přidržovat jím nadále zátku."

"Dlaní levé ruky pevně obejmeme hrdlo lahve a korek, palcem stále přidržíme zátku, aby nevystřelila. Dlaní pravé ruky uchopíme dno láhve a točíme s ní jedním směrem, až se zátka uvolní. Palec ze zátky uvolňujeme velmi pozvolna, aby otevření bylo co nejpomalejší a nejtišší. V žádném případě netočíme zátkou, ani ji nevyvracíme palcem, protože bychom mohli korek přelomit.“

Víno pak klidně a bez velkého pěnění naléváme do sklenky. Ta by měla být čirá a štíhlá ve tvaru tulipánu s dostatečně vysokou stopkou, aby tělesná teplota neovlivnila teplotu vína.

Kvalitní a nepříliš sladké sekty jsou výborným aperitivem, ale hodí se například i do koktejlů. Zkusit lze například Šampaňský sorbet. Ke dvou kopečkům přidáme pokrájený ananas, 2 čajové lžičky koňaku a zalijeme sektem.


Témata: koktejl, trh, víno, Víno