Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dostala ochranku.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dostala ochranku. | foto: ČTK

Šéfka ERÚ má ochranku, ve zvláštním režimu je i úřední pošta

  • 68
Předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou hlídá ochranka, kterou jí přidělilo ministerstvo vnitra. Jak dlouho ji bude mít, není zatím jasné, ministerstvo podrobnosti sdělovat nechce. Vitásková vystupuje proti přemrštěné podpoře solárního byznysu, a mohla si tak znepřátelit lidi napojené na toto podnikání.

"Paní Alenu Vitáskovou hlídá ochranka zhruba od začátku dubna, zatím do odvolání. Ochrana nevznikla na náš popud, ale byla to iniciativa ochranné služby ministerstva vnitra, kdy bezpečnostní složky státu vyhodnotily určitá rizika, a proto předsedkyni ochranku přidělily. My nic neřídíme a nejsme ani detailně informováni o důvodech, pro které ochrana vznikla," řekl iDNES.cz mluvčí ERÚ Jiří Chvojka s tím, že výhrůžný dopis na úřad nepřišel.

Podle něj hlídají ochránci Vitáskovou 24 hodin denně a šéfka ERÚ si na jejich přítomnost už zvykla. "Paní Vitásková to bere jako nutnost, se kterou se sžila, a normálně pokračuje ve své práci. Celou situaci však nebere na lehkou váhu. Na chování paní předsedkyně existuje speciální režim a speciální režim je i na příjem pošty," dodal mluvčí bez bližších podrobností.

Více informací nechtělo poskytnout ani policejní prezídium, pod které ochrana ústavních činitelů spadá. "Z taktických i bezpečnostních důvodů nesdělujeme u krátkodobé ani dlouhodobé ochrany osob žádné podrobnosti, tedy ani intenzitu, ani dobu trvání, ani počet osob zapojených do režimu ochrany," řekla mluvčí policejního prezídia Štěpánka Zatloukalová. Konkrétnější nebyl ani náměstek ředitele ochranné služby Jiří Komorous. "Nemůžeme sdělovat nic," řekl iDNES.cz.

Deník Blesk však vedle Vitáskové zastihl zhruba sedm mužů, kteří organizovali její odjezd z úřadu. K dispozici měli dvě auta s kouřovými skly, terénní mitsubishi a audi.

Šéfka ERÚ tlačí na omezení podpory solárního byznysu

Alena Vitásková stojí v čele Energetického úřadu téměř dva roky. Vláda ji do funkce jmenovala v červenci 2011. Vitásková se od svého nástupu v úřadě snaží jít proti nepřiměřené podpoře obnovitelných zdrojů, na kterou doplácejí spotřebitelé i státní kasa.

Po nástupu do úřadu nechala zpracovat hloubkový audit, který podle interpretace úřadu odhalil, že bývalí pracovníci ERÚ nastavili špatně ceny solární elektřiny a způsobili škody až v řádu desítek miliard korun. ERÚ se následně obrátil na státní zastupitelství, aby prošetřilo, zda nedošlo ke spáchání trestného činu zneužití pravomocí úřední osoby. Zastupitelství ale podnět ERÚ vrátilo k doplnění.

To však není jediný tlak, který úřad na solární byznys vytváří. Anonymní majitelé solárních elektráren mohou v příštích týdnech a měsících očekávat nepříjemné kontroly. ERÚ k nim totiž vyšle speciální tým "Rychlé šípy", který bude zajišťovat, zda dodržují podmínky přidělených licencí, a čerpají tak oprávněně velkorysé státní dotace. Pokud ne, čekají je sankce (více zde).