Šéf VW: Oživení trhu je v nedohlednu

  • 7
Automobilky nečekají v nejbližší době na západě Evropy dobré časy. Soudí tak alespoň šéf koncernu VW Bernd Pischetsrieder. V rozhovoru pro list Welt am Sonntag prohlásil, že oživení poptávky v následujících letech nečeká. Reagoval tak i na meziroční pokles v únoru 2005.

V zemích EU a navíc i Švýcarsku, Norsku a na Islandu totiž řidiči v únoru zaregistrovali 1,05 milionu osobních aut. To je proti loňsku o 4,1 procenta méně.

Pischetsrieder ale zároveň odmítl, že by Volkswagen procházel v současné době krizí.

"Větší část tohoto vývoje se očekávala. Jsem si jistý, že naše opatření zaberou a půjdeme zase nahoru. Protože ale konjunktura dál oslabuje a euro je dost silné, nerostou ty stromy až do nebe," řekl.

Podnikání na americkém trhu označil ovšem šéf koncernu za "katastrofu". Za uplynulý rok prodělal Volkswagen ve Spojených státech přes miliardu eur. Situaci má zlepšit uvedení nových modelů a výroba VW Jetta v Mexiku.

Největší evropská automobilka loni zaznamenala pokles zisků. Provozní zisk se smrskl o 12 procent na 2,01 miliardy eur, překonal tak ovšem Pischetsriederovu pesimistickou pololetní prognózu (1,9 miliardy).

Opětovný růst ziskovosti se má letos opřít o nové typy aut a masivní úspory.

,