Guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok. | foto: Yan Renelt, MAFRA

ČNB už potřetí zavelela ke zdražení půjček. A nemusí to být naposledy

  • 39
Česká národní banka podle očekávání oznámila další, letos v pořadí třetí zvýšení úrokových sazeb. Základní sazba se zvyšuje od čtvrtka o 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Pro trh je to impuls k dalšímu navyšování úroků u půjček včetně hypoték.

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Rada tak zvýšila úrokové sazby na každém ze tří měnových zasedání od června.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

ČNB se ke kroku odhodlala například kvůli nárůstu inflace nad cílovou hranici dvou procent nebo kvůli růstu mezd. Už dříve také naznačila, že se přehřívá trh s nemovitostmi. Zdražení půjček by měl být další krok, který zmírní apetit po nových hypotékách.

„To jsou tři zvýšení v řadě, podobné tempo utahování měnové politiky jsme viděli naposledy v roce 2007,“ komentuje pohyb ekonom Komerční banky Jakub Matějů.

Jeden člen rady pro zvýšení nehlasoval

Pro dnešní růst úrokových sazeb hlasovalo šest ze sedmi členů bankovní rady ČNB. Jeden člen rady hlasoval pro ponechání úrokových sazeb beze změny. Na tiskové konferenci po jednání rady to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. 

„Obavy jednoho z členů rady se dají shrnout do toho, že vnímá, že se prognóza naplňuje, a to dnešní zvýšení sazeb předvídá. Ale znepokojuje ho, že jsme jediná centrální banka široko daleko, která rytmicky a vehementně zvyšuje sazby. A zda to nemůže teoreticky vést k příliš velkému zpřísnění měnových podmínek pro ekonomiku,“ uvedl Rusnok.

Guvernér dále řekl, že se nedá vyloučit další zvýšení úrokových sazeb ještě v letošním roce. „Podle prognózy vychází, že by sazby měly jít do budoucna ještě nahoru k 2,5 až třem procentům. Ale neříkáme, že to musí být do konce roku. V listopadu bude nová prognóza a ta nám to ukáže. Vyloučit se to tedy nedá,“ uvedl. 

Postupným zvyšováním sazeb podle Rusnoka ČNB vytváří situaci, kdy bude česká ekonomika lépe připravena na nějaký možný výkyv. „Tím, že se odlišujeme od jiných centrálních bank, je z našeho pohledu výhoda,“ dodal.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentního bodu na 2,5 procenta. Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Diskontní sazba, na kterou jsou například navázány penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentního bodu na 0,5 procenta.

,