Diskuze

Vědci zkoumají masivní vymírání ryb, cílem je úhynům předcházet

Experti z Mendelovy univerzity v Brně letos začali pracovat na speciálním projektu. Jeho cílem je umět lépe předpovídat úbytek kyslíku v rybnících. Díky tomu by bylo možné zabránit velkým úhynům ryb, jako se to letos stalo například v rybnících Nesyt, Vlkavském či Kurdějovském. Uvádí to vedoucí projektu Radovan Kopp z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J23i80ř47í 80Z96i98k15a

12. 11. 2018 22:53

A co znovu začít s "vrtulemi" ( nevím jak se tomu odborně říká). Omlouvám se.

Vítr točil nad vodou s vrtulí a převodem se čeřila voda a navíc v zimě to fungovalo i proti zamrzání, opět prospěšné pro ryby...

0 0
možnosti

Na menších rybnících čeřiče k vidění jsou. Teda na Vysočině v soustavě rybníků to bylo celé léto. Přes zimu to mívají taky.

0 0
možnosti

Míň ryb potřebuje míň kyslíku, není to ta nejjednosušší cesta?

0 0
možnosti

ne není..jedná se o % kyslíku ve vodě...takže tenhle argument je naprosto lichý, to je jako zkoušet, že když budete sama na Everestu, tak je to v pohodě protože pro jednoho člověka je tam kyslíku přeci okolo dost

0 0
možnosti

J54a45k67u73b 49R48o61u85s

12. 11. 2018 19:17

Herbicidy, pesticidy, hnojiva a další svinstva, které vypouštíme do přírody

1 0
možnosti

ty za to nemužou, jasně bylo napsaný že nedostatek kysliku, tak nebudeme tolik dýchat no

0 0
možnosti

nestačilo by kdyby se na rybniky vrátili provzdušnovadla vody,nebo kdyby se nekdo zamyslel nad tím, že když ma chovný sportovní rybník tak že ho nemuže zarybnit tak moc že si ryby berou kyslík navzajem, chapu že nekteří majitelé rybniku kvuli zisku udělaji cokoliv a pak brečí že jim to zdechlo, podle mě by stačilo mnohem mín, není potřeba výzkum a šlechtěni, očkovaní atd

1 0
možnosti

teplá voda ten kyslík nenaváže...

0 0
možnosti
Foto

V první řadě by se nemělo do našich vod cpát nepůvodních tolstolobiků a amurů. Ryb, které ničí vodní rostlinstvo a zelené řasy. Které jsou důležité pro mnoho původních druhů.

3 0
možnosti

a co se třeba stane, když zamrzne voda, která navíc zapadá sněhem...tj, nejde pak do vody světlo...takže ty rosliny budou potmě dělat co? a co se stane s rybyma?

0 0
možnosti

úhyn ryb také záleží na jejich kondici, napadení parazity atd, je to velké množství faktorů, které se neustále mění. Je různá genetická odolnost ryb proti nedostatku kyslíku, takovému karasu je to celkem jedno, ten žije i v prostředí, kde jiné ryby nevydrží, takže musíme vyšlechtit odolnější ryby :-)

0 0
možnosti
Foto

Lín také prakticky přežije cokoliv. Je to vlastně poslední ryba, která zdechne při nějakém znečištění ...

0 0
možnosti

P23a49v37e27l 74Š10e93b44e88k

12. 11. 2018 16:23

Takovémuto výzkumu rozumím ,je to pro naše rybáře i koncové zákazníky důležité ale,vyzkum velryb či mořský výzkum je dle mě úplně mimo misu a neni mi jasné proč jako středoevropský stát bez přístupu k moři toto financujeme.

0 0
možnosti

Je to kvôli atraktivite. Aby mladý schopný vedci neutekali preč.Takto ich udržíte v českom vedeckom výskumnom pracovišti i cez nižší plat a potom odmakajú svoj diel práce i na takomto výskume.

0 0
možnosti