Ryanair: Do deseti let se bude létat zdarma

  • 15
Cestu letadlem si dnes už může dovolit prakticky každý. Konkurence nízkorozpočtových přepravců tlačí ceny dolů, a mohly by jít ještě níž, dokonce na nulu. Do deseti let by Evropané mohli létat zcela zdarma.

Věří tomu Michael O´Leary, šéf největší irské low-cost společnosti Ryanair.

"Proč bychom jednou neměli nabízet všechna místa zdarma? Své peníze pak budeme získávat od hotelů, kterým přivedeme hosty, od půjčoven automobilů, letištních obchodů a letišť, jež jsou ráda, když k nim létáme," řekl O´Leary.

Už nyní některé společnosti rozdávají část letenek zdarma. U Ryanairu tento podíl loni činil patnáct procent. Jiný nízkonákladový přepravce zase pravidelně pořádá "Crazy Nights", při nichž nabízí letenky po Evropě od 19 eur (asi 600 korun). Ti, kdo mají štěstí a jsou dostatečně rychlí, ale můžou letět i za jedno euro.

Podle O´Learyho se počet bezplatných letenek bude postupně zvyšovat. Do pěti let jich chce společnost rozdat celou polovinu.

Cena letenek u Ryanairu se pohybuje kolem 40 eur (asi 1 260 korun). To je srovnatelné s ostatními dopravci, kteří se kvůli své cenové politice stali vážnou konkurencí pro velké dopravní společnosti.

Ty ale stále kralují na dlouhých, zejména mezikontinentálních, letech. To, že by měly zlevnit i letenky na těchto linkách, vidí i optimista Leary beznadějně. Pořád se podle něj najde dost pasažérů, kteří jsou při dlouhých letech připraveni zaplatit za "byznys" nebo první třídu vysoké ceny.

,